PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els germans Cierco demanen danys i perjudicis a l’Estat

Els accionistes majoritaris parlen d’ «expropiació indeguda»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Un grup de clients fan cua per accedir a l’oficina de la Banca Privada a Escaldes-Engordany
Un grup de clients fan cua per accedir a l’oficina de la Banca Privada a Escaldes-Engordany | Tony Lara
Quan encara no hi ha hagut temps material per pair la nota emesa dimecres per l’AREB –més enllà d’oficialitzar la constitució del banc pont–, les reaccions a la valoració que l’Agència  dóna a BPA de -103 milions d’euros no s’han fet esperar. Els accionistes majoritaris van ser els més contundents i van enviar un comunicat on anunciaven que exigiran a l’Estat danys i perjudicis pel que consideren «una expropiació indeguda» de BPA.
 La família Cierco, propietària del 75% de les accions de Banca Privada d’Andorra, asseguren a la nota que  «iniciarà en breu les accions legals encaminades a reclamar a l’Estat els danys i perjudicis econòmics que li està causant l’expropiació indiscriminada, injustificada i unilateral de l’entitat». Els màxims accionistes de BPA no descarten que, a banda de la reclamació econòmica que s’instarà, hi pugui haver altres accions administratives i judicials «per les eventuals conductes doloses o greument negligents que es puguin constatar en les actuacions dels òrgans d’administració i l’alta direcció de l’INAF i l’AREB». 
El comunicat cita la nota de premsa que va enviar l’AREB, on el seu Consell d’Administració feia públic que el passat 17 de juliol havia constituït una entitat bancària a la qual «es transferiran els actius i passius lícits de Banca Privada d’Andorra segons el que estableix l’article 17 de la Llei 8/2015, de 2 d’abril, de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, amb la denominació Vall Banc, S.A.U. (Vall Banc)». Una informació que també va aparèixer en una edició especial del BOPA publicada el dimecres.
La familia Cierco, assegura la nota, «que fins a la data havia mantingut i manté com a prioritària la via del diàleg i de l’assoliment d’una solució pactada de la crisi, procedirà a instar una reclamació en responsabilitat administrativa al Govern, en considerar que els autors de les accions que materialitzen els fets danyosos són persones vinculades a les institucions de l’Estat».
 
Un reclamació de 600 milions/ En aquest sentit, i dintre de les reclamacions que els accionistes majoritaris estudien presentar, es troba la petició econòmica. El portal Economia Digital xifrava la reclamació dels germans Cierco en «un mínim de 600 milions d’euros». El web, a més, afegeix que «la xifra sorgeix de la valoració prèvia dels actius a la intervenció que va ordenar el cap de l’Executiu andorrà, després de ser advertit pels Estats Units que investigaria al grup per presumptes operacions de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Els accionistes majoritaris entenen que el tancament de la franquícia és una conseqüència directa de la decisió del Principat». 
La família Cierco procedirà la propera setmana a presentar la reclamació de responsabilitat administrativa i, apunta economiadigital.com, «consideren que les institucions públiques han danyat amb la seva actuació, i en aquest import,  el valor del banc».
PUBLICITAT
PUBLICITAT