PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’afer BPA ha repercutit en tots els ministeris en 1,4 milions d’€

Saboya anuncia que el Senat espanyol votarà el CDI amb Andorra a principis de setembre

Per ESTHER JOVER MARTIN

El ministre d’Afers Exteriors i portaveu accidental del Govern, ahir abans de la roda de premsa setmanal.
El ministre d’Afers Exteriors i portaveu accidental del Govern, ahir abans de la roda de premsa setmanal. | TONY LARA
Els tentacles de l’afer BPA són llargs i els pressupostos de l’Estat també n’han sortit esquitxats. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que ahir va exercir de portaveu, va admetre que la intervenció de Banca Privada d’Andorra ha afectat tots els ministeris. La xifra global de repercussió ascendeix a 1,4 milions d’euros, un milió dels quals correspon a partides del ministeri d’Ordenament Territorial. «És normal, perquè Ordenament Territorial pot reescalonar les inversions», va argumentar Saboya.

El ministre va recordar que amb l’esclat de la crisi amb l’entitat bancària el Govern «havia de mantenir una actitud de prudència per prevenir l’impacte de l’afer BPA». A finals de juliol s’esgota el termini per liquidar l’IGI i és quan es constatarà «l’impacte negatiu en els ingressos públics» via impostos indirectes.

Saboya va defensar de nou l’actuació de l’Executiu a l’hora d’afrontar la demolidora nota del FinCEN, que es va publicar el passat 10 de març. «Teníem el deure d’anticipar-nos als efectes col·laterals, no podíem permetre la liquidació judicial perquè tothom hauria perdut la feina», com ha passat amb Banco Madrid. De fet, el ministre va assegurar que «buscarem sortida per a tots els empleats». Entre avui i demà la plantilla de BPA, unes 300 persones, han de conèixer quin serà el seu destí: recol·locació o comiat amb indemnització.

Quant a la valoració de l’Areb –l’agència que resoldrà l’entitat bancària– sobre el que val BPA, el ministre protaveu accidental va assegurar que «la valoració és bona» i va subratllar que «només valorem escenaris reals». De fet, Saboya opina que «les paraules de l’Areb ens tranquil·litzen» perquè se’n desprèn «que els dipositants conservaran els seus estalvis». L’Areb ha constituït ja Vall Banc, l’entitat pont a la qual es transferiran els actius i passius lícits de BPA.

EL CDI AMB ESPANYA, AL SETEMBRE / D’altra banda, el titular d’Exteriors va anunciar ahir que el Senat espanyol ha d’aprovar el Conveni per evitar la Doble Imposició (CDI) amb Andorra entre el 2 i el 9 de setembre. El procés de ratificació ja ha culminat a les Corts espanyoles i al Consell General, i ara només manca el Senat, la segona cambra de representació institucional espanyola. «Així ja podrem iniciar l’intercanvi de notificacions, que entrarà en vigor durant l’exercici fiscal del 2016», va aclarir Saboya. Per tant, abans que acabi l’any Andorra disposarà de CDI amb els seus dos veïns i principals Estats d’intercanvi: Espanya i França.

Saboya va voler destacar la importància d’haver signat, aquest dimarts, un CDI amb els Emirats Àrabs Units (EAU), un acord al qual s’ha arribat amb molta més celeritat que amb Espanya. L’endarreriment l’ha causat «l’extrema diligència dels protocols de seguretat espanyols», va al·legar el ministre, en canvi, amb els EAU les relacions s’han accelerat després de la visita que una delegació andorrana –encapçalada per Saboya i el ministre de Turisme– van fer al país d’Orient Mitjà fa un parell d’anys.

Juntament amb el CDI, Andorra i els EAU han firmat un Conveni de protecció de les inversions, el primer que se signa d’aquestes característiques, i que formava part del paquet del CDI amb el país asiàtic. L’any que ve, s’organitzarà un intercanvi parlamentari i una missió empresarial entre els dos Estats. Andorra també vol formar part de l’Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA), amb seu a Abu Dhabi.
Saboya va admetre que el pas donat amb els EAU obre les possibilitats a negociar amb Qatar i d’altres països de l’àrea del petrodòlar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT