PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els treballadors de BPA seguiran sense saber el seu futur fins el setembre

L’AREB no donarà baixes i tampoc té data per fer-ho, almenys fins que acabi l’avaluació de PwC

Per RAFA MORA

Els advocats, ahir al matí abans d’entrar a la reunió al Col·legi d’Advocats per acabar de consensuar l’acord.
Els advocats, ahir al matí abans d’entrar a la reunió al Col·legi d’Advocats per acabar de consensuar l’acord. | TONY LARA
els avanços que fa la crisi de Banca Privada d’Andorra en el cas dels treballadors encara no acaben de treure l’aigua clara. Ahir va haver-hi una reunió fonamental entre l’AREB i els advocats dels treballadors, i és cert que es van acabar de posar d’acord en el gruix de les condicions que tindran aquells, però també és cert que cap ni un d’ells sabrà fins el mes de setembre si continuarà o no en el seu lloc de treball. Almenys, la situació s’allargarà fins que Pricewaterhousecoopers (PwC), que continua analitzant actius i l’origen de tot plegat, acabi la seva feina. 
 
A les 11.00 del matí a la seu del Col·legi d’Advocats va començar una reunió que es va allargar fins la tarda. Les dues parts van arribar a acords globals i concrets, així que la cosa va anar pel bon camí tot i les dificultats de les negociacions en un tema com aquest. Al vespre, els representants dels treballadors van exposar en assemblea davant dels empleats de BPA com queda la situació, i tot i que no es va fer una votació per aprovar l’acord, sí que va quedar palesa la conformitat dels presents. Ara, però, el que resta encara és que tant l’AREB com la part dels treballadors acabin per consensuar la redacció i finalment signar el conveni marc. Això serà, segons les fonts consultades, entre avui i demà.
 
Les bases de l'acord entre les parts / El consens entre AREB i treballadors arriba sota una base de màxima recol·locació, mínim impacte social, màxima rendibilitat del projecte Vall Banc (això és que aquest banc pont sigui el més atractiu possible en la plaça financera), aprofitar el màxim talent dels treballadors i que hi hagi flexibilitat a l’hora d’arribar a acords puntuals entre les parts.
 
Les recol·locacions / Pel que fa a la recol·locació, els criteris que s’estableixen tenen com a pretensió ser el més objectius possibles, i això és analitzar l’històric del treballador, el seu curriculum i la seva situació sociofamiliar. Així mateix, l’AREB copsarà l’opinió dels representants dels treballadors, tot i que no serà vinculant.
 
Baixes / Les baixes són el gran què. És a dir, en aquest moment l’AREB no pot donar una xifra de quanta gent anirà al carrer i ni molt menys una data per donar aquesta informació als treballadors. D’aquesta manera, el principal neguit continuarà, i la previsió, segons les fonts consultades, és que no hi haurà cap comunicació al respecte almenys fins que Pricewaterhousecoopers acabi d’analitzar cada document de cada client per poder establir amb què es quedarà de tot el que hi ha ara que no estigui contaminat. 
 
D’aquesta manera, ja es pensa que la no resposta a la gran pregunta no té data de caducitat, sinó que arribarà quan arribarà i això s’espera com a mínim que sigui ja dins del pròxim mes de setembre. En tot cas, l’acord preveu que les indemnitzacions arribin al 25 dies per any treballat en el cas dels acomiadats i segons indica la llei, i a la meitat en cas de la baixa voluntària.
 
Excedències i prejubilacions / El consens entre AREB i treballadors inclou excedències i les mal anomenades prejubilacions a BPA. En els dos casos, cada situació serà estudiada de manera individual entre l’afectat i l’AREB. En tot cas, les excedències no són un gran número.
 
Pla de pensions, en essència / Els plans de pensions, altra de les preocupacions que hi havia, es mantindran «en la seva essència», segons les fonts consultades. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT