PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els Cierco demanen a la Batllia que s’anul·lin les últimes resolucions preses per l’AREB

Els accionistes majoritaris denuncien «l’opacitat» amb què actua l’organisme que tutela el banc

Per EL PERIÒDIC

Desmuntatge d'una lona publicitària de BPA.
Desmuntatge d'una lona publicitària de BPA. | TONY LARA
Els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), han presentat una demanda a la Batllia perquè s’anul·lin els acords presos per l’Agència Estatatl de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), concretament, el pla de resolució de BPA aprovat el passat 11 de juny i la valoració econòmica que se n’ha fet (-103,1 milions d’euros).

Segons va informar ahir el Grup Cierco, «el fet que no s’hagi publicat íntegrament l’esmentat pla resolutori i que tampoc hagi transcendit com s’ha calculat el valor de l’entitat deixa en indefensió els legítims propietaris de BPA». L’anul·lació dels actes administratius s’afegeix a la demanda contra la creació del banc pont, Vall Banc i els accionistes exigeixen que els tres acords de l’AREB «es deixin en suspens mentre es decideix sobre la nul·litat de ple dret que s’invoca».

La demanda presentada davant de la secció administrativa del Tribunal de Batlles «insisteix en la inconstitucionalitat de molts dels preceptes de la llei per la qual, per exemple, es crea l’AREB». De fet, els Cierco volen que el Tribunal Constitucional analitzi si la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries –mitjançant la qual es va crear l’AREB– «comporta disposicions que no siguin conformes a la Constitució». El text també destaca el que considera les «contradiccions» en què incorre l’AREB.

Els accionistes majoritaris argumenten que «la manca d’informació, l’opacitat, l’ocultació, l’absència de notificacions als legals propietaris del banc vulnera diferents preceptes legals, fins i tot constitucionals, i afecten directament el dret a la defensa dels accionistes de BPA». La demanda també subratlla que no s’ha tingut en compte «que la família Cierco ostenta el 75% de les accions i no se’ls integri de cap de les maneres en el capital social del banc pont». El text qualifica aquesta actitud de «desconsideració i menyspreu absolut ja no als accionistes majoritaris sinó vers la totalitat dels titulars d’accions de BPA».

Els assessors jurídics dels accionistes majoritaris de BPA estan enllestint la demanda per danys i perjudicis que presentaran i estan acabant de determinar les valoracions econòmiques i la descripció detallada dels fets. A més, s’inclourà la fonamentació jurídica que, segons els Cierco, demostra que l’Administració ha actuat malament en l’afer BPA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT