PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els contribuents espanyols han declarat 4.000 milions a Andorra

El Principat és el segon país del qual han sortit a la llum més béns i drets a l’estranger

Per E. J. M.

Personal treballant a l’oficina de l’Agència Tributària situada a la Seu d’Urgell.
Personal treballant a l’oficina de l’Agència Tributària situada a la Seu d’Urgell. | EL PERIÒDIC
L’Agència Tributària espanyola disposa de les dades fiscals de 4.000 milions en béns i drets a Andorra, és a dir, els contribuents de l’Estat espanyol han declarat, per primera vegada, que disposen de béns i drets al Principat d’Andorra per un valor total de 4.000 milions d’euros. Per països, Andorra és el segon país en què els contribuents espanyols tenen una major quantitat de patrimoni declarat. El primer és Suïssa, amb gairebé 20.000 milions d’euros declarats.
 
El director general de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez, ha anunciat que la xifra total de béns i drets que els contribuents espanyols han declarat que tenen a l’estranger ascendeix a 126.300 milions d’euros, dels quals 4.000 milions estan a Andorra. La dada s’ha pogut conèixer gràcies al model 720 que es va posar en marxa a l’inici de la legislatura de Mariano Rajoy, del Partit Popular, a principis del 2012. L’obligatorietat de declarar els béns i els drets a l’estranger és vigent des del 2013.
 
Menéndez va explicar, durant la seva compareixença davant de la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats espanyol, que durant els últims tres mesos, 1.813 contribuents han declarat 1.889 milions d’euros en béns i drets a l’estranger mitjançant el model 720. Es tracta de contribuents que han declarat fora de termini. En total, ja són 200.000 el nombre de contribuents que durant els tres últims anys han presentat el model 720 i es calcula en 126.300 milions d’euros el valor del patrimoni a l’estranger que ha sortit a la llum.
 
PUJOL I RATO, ELS DESLLORIGADORS / El model de declaració 720 està en l’origen de les investigacions fiscals sobre Jordi Pujol i Rodrigo Rato. El director de l’Agència Tributària va confessar que el model 720 està proporcionant informació molt valuosa. Ja fa un any, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va confessar públicament que disposava de diners en un banc andorrà, no declarats durant més de 30 anys, rebuts presumptament d’una herència del seu pare. El cas va provocar un escàndol polític i social i que s’investiguin els comptes del clan Pujol Ferrusola. Quant a Rato, la Fiscalia Anticorrupció ha trobat indicis que l’exvicepresident del Govern espanyol va blanquejar diners a l’estranger entre el 2011 i el 2014 a través d’una de les seves societats.
 
Amb el model 720 i les declaracions aconseguides durant els últims tres anys (126.300 milions d’euros), l’Agència ha començat a cobrar deutes pendents a contribuents que s’havien declarat insolvents i que ara s’ha descobert que no ho són.
 
A més, l’Agència continua investigant més de 7.000 contribuents preseleccionats per no haver presentat el model 720 o per haver efectuat la declaració de la renda manera incorrecta. L’organisme ha enviat milers de missatges durant l’última campanya de la renda per advertir la ciutadania que ha d’incloure en la declaració de l’IRPF el model 720, amb els béns i drets que té a l’estranger i les rendes que n’obté.
 
Els més de 126.300 milions de béns a l’exterior declarats en més 200 països es reparteixen entre comptes bancaris, accions i fons d’inversió, valors i drets, immobles i assegurances. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT