PUBLICITAT

Prades

El Govern preveu «resultats» amb l’UE «durant la legislatura»

El ministre d’Educació insisteix en «la voluntat» de l’Executiu en l’acostament a Europa

Per R. M. S. / E. J. M.

Vicenç Mateu exposa la seva ponència, el passat dissabte a Prades durant la Diada andorrana.
Vicenç Mateu exposa la seva ponència, el passat dissabte a Prades durant la Diada andorrana. | R. M. S.
Andorra, Mónaco i San Marino han d’anar de la mà cap a l’acord d’associació amb la Unió Europea que està en les seves primeres fases, però que segons va manifestar Èric Jover, ministre d’Educació i Ensenyament Superior, donarà «resultats durant la legislatura». Des del Govern ho tenen clar, i així ho va expressar Jover en el debat final de la Diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu que va rebre un any més el Liceu Renouvier de Prades (França), i que va comptar amb polítics andorrans com ara el síndic general, Vicenç Mateu, les representants al Consell d’Europa Sïlvia Bonet (Socialdemocràcia i Progrés) i Meritxell Mateu (Demòcrates per Andorra), la ministra de Salut, Rosa Ferrer, l’exconseller Antoni Ubach o l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Maria Ubach, que va exposar el text del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el qual no va poder acudir a la cita.
 
«El que sí que hi ha és voluntat, i es veuran resultats durant la legislatura», va assegurar Jover durant la part final de debat sobre les ponències exposades al llarg del dia. Així mateix, Maria Ubach va dir que el procés està «en la part constitucional, per saber com es regirà l’acord d’associació», i va recordar que al setembre «es començarà a parlar de temes com mercaderies, i hi haurà una reunió dels tres països –Andorra, San Marino i Mónaco–amb la Unió Europea», una reunió que tindrà una durada de dos dies.
 
Així mateix, també Vicenç Mateu, síndic general, va parlar de «l’apropament amb la Unió Europea: «L’UE ho enfoca des del seu punt de vista, com si fos un restaurant en què no ofereix una carta, sinó que té un menú: tu no pots triar un plat, sinó que el menú és aquest i si li sembla bé l’agafa, i si no busqui si li donen de dinar en un altre lloc». Mateu va ser encara més clar, i va afirmar: «Entre cometes no hi ha molt a negociar, pots negociar si el primer plat te’l porten més d’hora o més tard, si pots saltar-te les postres o no, però no hi ha molt a negociar. La Unió Europea no està pensada per una negociació». En tot cas, Mateu va explicar tambe que «sí que està el precedent de Liechtenstein, que està dins de l’espai econòmic europeu, que va acceptar tot el menú però té uns períodes transitoris molt llargs, alguns diuen indefinitits que permeten salvar una mica aquesta especificitat, però hem d’acabar de veure com acaba de funcionar».
 
Europa centra les ponències de la SAC / La vinculació andorrana amb Europa i els petits Estats del continent va centrar la Diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu que va acollir Prades durant el passat dissabte. La Societat Andorrana de Ciències (SAC) va aconseguir una bona afluència de ponents, que van exposar diversos aspectes més enllà de la política, com ara el comerç, la meteorologia, la salut o el paper global que han de desenvolupar els petits Estats o microestats, les unions que poden fer i les defenses que s’han de tenir en compte per mantenir les especificitats de cadascú en un marc europeu molt ampli. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT