PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Tour de les curses de muntanya

Els germans Òscar i Marc Casal s’apunten a la Transalpina 2015, una cursa per parelles de vuit etapes

Per Iván Moure

Marc i Òscar Casal, a punt de creuar la línia de meta de la Travessa de la Massana i Ordino, a la qual van ser vencedors, el 2 d’agost passat.
Marc i Òscar Casal, a punt de creuar la línia de meta de la Travessa de la Massana i Ordino, a la qual van ser vencedors, el 2 d’agost passat. | TONY LARA
Aquest ha estat una temporada peculiar per als germans Casal. Els dos corredors de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) han planificat la temporada en funció d’una cursa nova, amb un format diferent, i que no entra en cap calendari internacional. Es tracta de la Transalpina 2015, una cursa per parelles que s’allarga per vuit dies – del 29 d’agost al 5 de setembre– i va per etapes. Avui marxen cap a Alemanya, on hi ha el tret de sortida.
 
«Fas sis anys que disputo la Copa del Món Skyrunner i necessitàvem reptes nous per continuar motivats», va explicar ahir Òscar. «Ens cridava l’atenció el format, que és com un Tour de França o una Vuelta, però a peu. Som molt fans d’aquestes curses ciclistes i tenim clar des de l’any passat que aquest estiu ens apuntaríem». Amb tot, la Transalpina té similituds, per ser de diverses etapes, amb la Pierra Menta d’estiu, inaugurada aquest any, o la Salomon Four Trails. Ara fins i tot s’està de mirant de fer una a Puigcerdà. S’està posant de moda. I per a ells, és la prova més important de l’any. «He hagut de sacrificar les proves de Zermat i Estats Units de la Copa del Món. Per contra, tinc previst anar a Hong Kong i la final a Limone [puntua doble] però tan sols hauré pogut tenir tres resultats enlloc de quatre, que és el mínim. Però bé, l’estiu que ve tornarem a la Copa del Món», va prometre Òscar. «Perquè aquest format és atractius i anirà en augment, però no el veig entrant com una disciplina en l’Skyrunner», opina el gran dels Casal.
 
Són vuit dies seguits amb 2 etapes de més de 40 quilòmetres, 4 de més de 30, 1 de 25  i 1 vertical. Totes elles, per suposat, amb un desnivell positiu considerable, d’una mitja de 2.000 metres diaris. «És difícil saber quina estratègia seguir», admet Marc. «La idea és no passar-nos de rosca d’inici i si acabem bé la vertical, quedaran tres etapes en les que podrem prémer. Busquem un bon resultat», va sentenciar.
 
És evident que la parella guanyadora és la que farà en menys temps en el total dels 268 quilòmetres que s’han de recórrer entre Alemanya, que és on comença la prova, fins Itàlia, que és on acaba, passant també per Suïssa i Àustria. Però hi ha una norma clau en tot això: els corredors de cada parella no poden passar pels punts de control amb un marge superior als dos minuts entre ells. «A la primera, et sancionen amb una hora. A la segona, vas al carrer», alerta Òscar. 
 
JUNTS A META A LA MASSANA-ORDINO I ENCAMP

Per això, des de la cita de Copa del Món de Canazei –el 19 de juliol– entrenen justs, també en les carreres. Tots dos van ser els guanyadors  de les travesses de la Massana i Ordino, i la d’Encamp entrant junts a la meta. «Formava part de la preparació», admeten. Amb ells anirà Mireia  Cuminal, la seva fisioterapèuta. «Serà clau per a nosaltres. La recuperació entre etapa i etapa serà tan important com el desgast durant les etapes».

Les etapes: 
1.Oberstdorf-Lech 34,6km/2.083m+/1.469m- (29-A)
 
2. Lech-St Anton 24,7km/1.899m+/2.040m- (30-A)
 
3. St Anton-Landeck 39,6km/2.658m+/3.133m- (31-A)
 
4. Landeck-Samnaun 45,7km/2.861m+/1.829m- (1-S)
 
5. Samnaun-Vertical 6,23km/731m+/60m- (2-S)
 
6. Samnau-Scuol 37,1km/2.064m+/2.698m- (3-S)
 
7. Scuol- St Valentin 37,8km/1.633m+/1.369m- (4-S)
 
8. St Valentin-Sulden 42,6km/2.381m+/1.934m- (5-S)
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT