PUBLICITAT

Andorra La Vella

El grup Raiffeisen creu que el fons d’inversió de BPA pateix pèrdues

Els impulsors demanen als responsables que s’aclareixi la incertesa

Per ESTEFANIA GRACIA

Els impulsors de Raiffeisen es reuneixen amb els treballadors de BPA, ahir.
Els impulsors de Raiffeisen es reuneixen amb els treballadors de BPA, ahir. | TONY LARA
Els impulsors de Raiffeisen es van reunir ahir amb un centenar de treballadors de BPA per presentar-los la proposta i discutir-ne alguns punts. 
 
Durant la trobada, els defensors de la iniciativa corporativista, encapçalats per l’economista Eusebi Nomen, van mostrar les seves preocupacions, entre les que destaca la incertesa per l’evolució dels fons d’inversió de BPA, doncs «creiem que no s’ha efectuat cap moviment en la gestió d’aquests fons i podrien estar patint unes pèrdues molt importants» va assegurar un dels clients de BPA, Artur Homs. Davant d’aquesta situació, els impulsors demanen que s’aclareixi el fet, «sobretot pel neguit que això podria causar en els clients». Homs va aclarir també que aquesta és una informació que han rebut fa molt poc, i tot i que «tenim una relació força fluida amb l’AREB, no els hem pogut traslladar el neguit». Però per continuar amb les relacions, el proper dijous, els impulsors es tornaran a reunir amb l’entitat per treballar alguns aspectes de la proposta. «I això és una excel·lent notícia, perquè indica que l’AREB està obert a aprofundir amb els detalls tècnics que al principi no es poden tractar amb la cura que es voldria» va afegir Nomen.
 
A més, Raiffeisen s’ha posat en contacte amb el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) i avui a les 16:00 hores es reuniran amb el partit per discutir i presentar la proposta. D’aquesta manera, els impulsors de Raiffeisen volen obrir «un ventall d’alternatives que fins ara no s’han considerat amb massa profunditat i que són fonamentals per garantir els drets dels treballadors».
 
De la mateixa manera, demà a les 18:30 hores, el grup es reunirà de nou amb els treballadors per fer una sessió de treball i seguir aprofundint en el tema, doncs desprès de la trobada d’ahir, sembla que els participants van sortir amb un cert entusiasme i amb ganes de seguir escoltant la proposta. 
 
D’altra banda, Nomen va voler destacar el neguit vers la capitalització del banc pont, doncs «l’AREB el que fa és transmetre a Vall Banc els actius amb una forta retallada del seu valor». Això «comporta que BPA es quedi sense recursos propis, sense capital de reserva i no pot donar a Vall Banc capital, i és que el banc pont només s’ha creat amb tres milions d’euros». Segons Nomen, el problema també és que per complir els ratios de solvència i els que exigeixen els corresponsals, Vall Banc haurà de tenir un capital proporcional als 210 milions que tenia BPA, una quantitat que superaria els 100 milions d’euros, però «qui posarà aquests diners?», Segons Nomen, «ningú». Per tant, Vall Banc, «no és viable en aquestes condicions». 
 
D’aquesta manera, l’economista va ressaltar que els treballadors «han firmat un conveni per treballar a Vall Banc sense tenir en compte que no és viable». I és que el problema central del conveni «és que es basa en que la sortida dels treballadors és a través de Vall banc» i «hi ha altres alternatives, com la recapitalització, reestructuració o adquisició de l’activitat, que permeten mantenir la majoria dels llocs de treball» va voler destacar Nomen. Segons el mateix, aquest problema no es veuria amb la cooperativa, doncs amb la proposta Raiffeisein «es transformen els recursos dels clients amb capital,de manera que poden ser propietaris, participar en els beneficis amb comissions més baixes i condicions molt millors i així no hi ha destrucció i es fa una capitalització molt forta del banc» 
A més, l’economista creu que un aspecte que hauria de considerar el conveni per defensar els interessos dels treballadors seria «crear un comitè mixt amb treballadors i l’AREB per explorar les alternatives i garantir els llocs de treball». Aquests són alguns dels aspectes que els impulsors de Raiffeisen també exposaran durant la seva reunió amb l’AREB.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT