PUBLICITAT

Andorra la Vella

Bonales amplia l’estudi sobre la història territorial d’Andorra

L’historiador assegura que el Principat «és un extraordinari camp d’exploració i un terreny agraït»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Jacinto Bonales, durant la presentació del seu llibre, ahir.
Jacinto Bonales, durant la presentació del seu llibre, ahir. | TONY LARA
El doctor en Història de la Universitat de Lleida, Jacinto Bonales, va presentar ahir el seu llibre Construint fronteres. Història territorial de la vall d’Andorra. Segles XVI al XXI. Aquest estudi va permetre l’historiador aconseguir l’accèssit al Premi Principat d’Andorra d’Investigació històrica del 2013 atorgat pel Consell General dins del cartell de la Nit literària andorrana que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres. 
 
Secundat pel síndic general, Vicenç Mateu, i pel mateix president del Cercle d’Arts, Joan Burgués Martisella, Bonales va explicar que Andorra «és un extraordinari camp d’exploració, un terreny molt enriquidor  i agraït pels historiadors». Ja fa més de deu anys que Bonales investiga la creació històrica dels límits de les valls andorranes i es va mostrar satisfet de donar a conèixer  aquest volum de 418 pàgines que va reconèixer que «no tenia molt clar que veiés la llum». El doctor va explicar que la seva obra és una història territorial però «no només externa, ja que ara es parla de fronteres i de límits complexos entre quarts i entre parròquies».
 
L’autor va exposar que la intenció que recull el llibre és demostrar que ja «des del segle XVI, Andorra s’havia especialitzat en fer diners i va demostrar sempre saber explotar molt bé els seus recursos». Bonales va defensar que Construint fronteres... és un llibre sobre límits, fronteres i que recull el desenvolupament de la societat i l’economia d’Andorra i que «és una història del paisatge andorrà i com aquest ha anat evolucionant». A més va argumentar que el concepte de frontera com s’entén actualment es crea durant el segle XVI. 
 
«Una investigació necessària» / El síndic general i president del Cercle d’Arts, van ser els encarregats d’introduir el llibre de Bonales. Mateu va manifestar que «la investigació sobre la història del país és quelcom necessari i tots hem après molt» i va remarcar que el llibre és «clau per entendre perquè l’Andorra d’avui és com és i per veure que les fronteres acaben esdevenint una construcció de la prioritat humana». Burgués Martisella assentava amb el cap tot escoltant al síndic i, en el seu torn de paraula, va accentuar «la importància d’atorgar premis d’investigació, sobretot perquè la gent pugui conèixer els orígens dels límits del Principat».
 
La subsíndica, Mònica Bonell, laministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van apropar-se a la biblioteca del Consell General per acompanyar Jacinto Bonales. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT