PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El conveni signat avala la negativa de l’AREB a acceptar baixes voluntàries

El malestar augmenta en difondre’s que alguns dels representants ja tenen un lloc assegurat

Per RAFA MORA

Alguns treballadors, concentrats davant de la seu central de Banca Privada d’Andorra, en una imatge d’arxiu.
Alguns treballadors, concentrats davant de la seu central de Banca Privada d’Andorra, en una imatge d’arxiu. | TONY LARA
L’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) està en el seu dret de no acceptar les baixes voluntàries i, per tant, no haver de pagar cap compensació al treballador de Banca Privada d’Andorra que decideixi marxar. Així ho deixa ben clar el conveni signat i que va obtenir el 60,3% de vots a favor per part dels treballadors. L’AREB, que en els últims dies ha estat rebent almenys sis peticions de baixes voluntàries, s’hi ha oposat en considerar aquestes persones «imprescindibles», amb la qual cosa, si finalment decideixen marxar, ho faran sense cobrar ni un euro del que estava estipulat en cas que aquesta baixa fos acceptada. Aquesta situació s’hi afegeix al malestar ja creat pel que fet que, tal i com va publicar EL PERIÒDIC en la seva edició del passat dissabte, alguns dels representants dels treballadors que van estar negociant el conveni amb l’AREB, s’han assegurat un lloc en Vall Banc, i almenys en un cas com a càrrec directiu.
 
Com a mínim sis treballadors van demanar a l’AREB causar baixa voluntària en l’empresa. Fins aquí tot normal, però la sorpresa els va arribar quan l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries va denegar aquesta sortida en considerar a aquests treballadors «imprescindibles». Amb aquesta decisió, deixa entre l’espassa i la paret l’empleat, ja que si finalment decideix sortir de l’entitat, ho fa sense cobrar el que li correspondria, que seria «el 50%de l’import que correspondria per un acomiadament no causal», segons es llegeix al text del Conveni Regulador de la Resolució de BPA en l’àmbit laboral i socio-professional.
L’article 5 de rescissió de contractes, afirma en el seu punt 5.1, estableix que el treballador «podrà demanar la baixa voluntària en els termes que s’estableixen en aquest apartat. BPA, tenint en compte l’impacte que pot comportar la baixa respecte a l’activitat de la pròpia BPA o respecte les necessitats de Vall Banc, la podrà acceptar o no». El conveni, en el seu punt 5.1 segueix desgranant les condicions de la baixa «si és acceptada», puntualitza. És després d’explicar les condicions econòmiques en què quedaria l’acord en cas de ser afirmativa la resposta de l’AREB davant d’una baixa voluntària, quan es llegeix en l’últim paràgraf que tanca el punt: «En cas que BPA no accepti la baixa del treballador i aquest mantingui el seu desig de causar baixa, aquesta s’entendrà com desistiment voluntari sense dret a indemnització». 
 
Amb aquest text, queda en evidència que l’AREB té el poder de decidir lliurement si accepta les baixes voluntàries o no, i fins el moment en cap cas ha donat una resposta positiva, amb la qual cosa el neguit dels treballadors és que, efectivament, la negativa sigui la resposta en tots els possibles casos que s’hi presentin, el que permetria a l’AREB lliurar-se de qualsevol despesa del 50% de la indemnització que correspondria en cas de ser un acomiadament considerat «causal». 
 
Conveni aprovat amb el 60,3% a favor / El passat 27 d’agost els treballadors de BPA van aprovar el Conveni Regulador de la Resolució de BPA en l’àmbit laboral i socio-professional. Aquell dia, el 90,7% de la plantilla va passar per l’urna i va donar el seu veredicte, De les 237 persones que tenien dret a votar el van exercir 215, de les quals van donar el seu suport al text 143, el que era el 60,3$, mentre que en contra van votar 72 treballadors, el que significava el 30,38%. Entre abstencions o vots que no es van efectuar hi van ser 22 persones (9,3%).
 
Malestar amb alguns representants / Però si aquestes decisions de l’AREB no cauen bé en el si de la plantilla actual de BPA, el que més mal ha fet en la convivència del dia a dia laboral és el fet d’assabentar-se que alguns dels representants que van estar negociant amb l’AREB el Conveni Regulador de la Resolució de BPA en l’àmbit laboral i socio-professional, després de tota aquesta feina han acabat tres d’ells amb un càrrec establert, i almenys un d’ells de directiu, tal com va informar aquest rotatiu en l’edició del passat dissabte.
 
Hi ha tant malestar que fins i tot alguns treballadors, decebuts i emprenyatsper les circumstàncies, finalment han decidit sortir del banc, perquè, segons argumenten les fonts consultades, hi ha la sensació que es van fer maniobres per aprovar un conveni que, finalment, sembla que es gira en contra dels treballadors, que es veuen lligats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT