PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El PS defineix la manca d’informació com una «presa de pèl»

Alís i Gili es mostren preocupats per l'«excessiva protecció o blindatge d’alguns organismes»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Gerard Alís i Rosa Gili exposen el seu neguit sobre el cas BPA al Consell General, ahir.
Gerard Alís i Rosa Gili exposen el seu neguit sobre el cas BPA al Consell General, ahir. | El Periòdic
El PS va assegurar ahir que l’opacitat que estan mostrant les autoritats en tot l’afer BPA és «una presa de pèl». Davant de les denúncies del sector opositor pel modus operandi de les autoritats  i per la manca d’informació del procès, el cap de Govern, Toni Martí va indicar ahir que en cap cas s’està obstaculitzant aquesta documentació i que, simplement, «hi ha preguntes que tal i com estan formulades, per qüestions de llei i de confidencialitat no es poden respondre. No hi ha mala voluntat, simplement és que la llei ho impedeix». Els consellers socialdemòcrates van assegurar entendre aquesta confidencialitat però que no hi van veure cap voluntat  d’aportar solucions, van denunciar «una total manca de transparència» i que «hi ha moltes altres formes de poder haver facilitat la informació». D’aquesta forma, Gerard Alís i Rosa Gili, consellers de PS, van expressar la seva preocupació en el que ells creuen una «excessiva protecció o blindatge d’alguns organismes. Sis mesos després de l’esclat de l’afer seguim sense tenir cap informació». Alís va afegir que Govern «apel·la a la unitat nacional i al patriotisme per resoldre aquesta crisi i ens demana col·laboració, però sembla no tenir cap voluntat de donar els documents per poder entendre com i perquè s’ha originat aquesta situació a BPA».
Els consellers socialdemòcrates van lamentar que de les 15 preguntes que van adreçar al Govern –el 13 de maig–, la majoria no han estat respostes i van haver de passar diferents filtres. Gili va explicar que «Sindicatura ja ens va eliminar tres preguntes i, ara, el segon filtre de Govern, que ens diu que segons quines preguntes ens hem d’adreçar a l’INAF o a la Uifand. Dóna la impressió que van tots a una i lamentem la mala voluntat, certament». La consellera de PS va afegir que «sembla que estan posant barreres al dret a la informació. Podem acceptar una informació una mica velada però d’això a no facilitar  res, ja no és normal». 
Algunes de les preguntes que es van remetre a Govern i que no han estat respostes per motius de confidencialitat fan referència a les comunicacions de la Uifand amb el FinCEN i el Sepblanc espanyol. A més, el Govern  assegura que correspon a la comissió especial vehicular aquest tipus de demandes, donada la independència i la personalitat jurídica pròpia de l’INAF. Contràriament, fa uns dies, el president del Grup Mixt, Pere López, ja va denunciar que no havia arribat cap documentació de totes les demandes d’informació que s’havien vehiculat a través de la comissió especial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT