PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Govern inscriu la cooperativa raiffeisen.ad al Registre

Els membres de la plataforma ho valoren com el convenciment de que es pot crear una banca cooperativa

Per IVÁN ÁLVAREZ

Artur Homs i Eusebi Nomen, responsables de la societat cooperativa, després d’una reunió amb l’AREB
Artur Homs i Eusebi Nomen, responsables de la societat cooperativa, després d’una reunió amb l’AREB | Tony Lara
La Societat Cooperativa Raiffeisen.ad ha estat inscrita al Registre amb un objecte social formalitzat sota dos ítems, per una banda les activitats econòmiques i, per l’altra, la social. Després d’un temps prudencial i mentre la societat actuava sota l’aposició de «en constitució», segons fonts consultades, el Govern d’Andorra ha inscrit ja oficialment al Registre a aquesta societat cooperativa que condueixen Eusebio Nomen i un grup de treballadors i clients de la Banca Privada d’Andorra.
L’activitat social a la que és compromet la societat raiffeisen.ad un cop registrada és la d’impulsar la creació d’entitats bancàries ètiques i cooperatives que tinguin per objectiu maximitzar el bon servei i les millors condicions per als clients. Pel que fa a l’activitat econòmica, les intencions que es desprenen de la plataforma és la d’impulsar la creació i el desenvolupament de la banca cooperativa a Andorra i l’adquisició i tinença per compte propi d’accions o participacions d’entitats financeres que segueixin els principis de banca ètica i de banca cooperativa.
 
Un model viable/ Els impulsors de la societat cooperativa consideren que el fet que el Govern hagi decidit inscriure l’entitat al registre és un pas endavant que confirma el convenciment dels representants de l’organisme que a Andorra es pot crear i és totalment viable una banca cooperativa per la via d’una entitat com a propietària de les accions, totes o part, d’un banc. Asseguren també que això confirma que els que van afirmar que aquesta opció no era possible al Principat estaven equivocats. 
La decisió de l’Executiu dóna validesa i crèdit a la creació de raiffeisen.ad i, per tant, «atorga legitimitat legal a l’oferta presentada per la cooperativa a l’AREB» i a la mateixa Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries «a variar el seu full de ruta», segons apunten els impulsors. La proposta que va plantejar raiffeisen.ad a l’AREB contenia fins a quatre vies de resolució i reestructuració que originaven una destrucció de valor inferior a centenars de milions a la via del banc pont –van assegurar que Vallbanc generava minusvàlues artificioses d’entre 313 i 584 milions–. Per aquest motiu, els membres de la cooperativa defensen que «l’AREB no pot procedir a la transmissió dels actius de BPA a VallBanc i a la conseqüent generació d’una destrucció de valor de centenars de milions sense abans considerar l’oferta de raiffeisen.ad». 
 
Les tres mesures de raiffeisen.ad/D’aquesta manera, abans de transmetre els actius de BPA al banc pont, l'AREB hauria de portar a terme tres mesures. Els impulsors asseguren que la primera seria comunicar als clients de la Banca Privada si han passat, o no, el KYC (Know Your Costumer), el procés de verificació d’identitat. La segona, traslladar la menysvalua que pensen aplicar als actius de BPA en cas de transmissió a VallBanc i, per tant, la destrucció de valor que causaran als diferents grups de clients. I, finalment, atorgar als clients de BPA un marge de temps suficient per poder adherir-se la cooperativa en lloc de patir la destrucció de valor en les seves preferents i saldos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT