PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La rebel·lió de la gent gran

Jornada reivindicativa amb protagonisme per a un col·lectiu amb ganes de seguir tenint veu al país

Per IVÁN ÁLVAREZ

Una dona fa un comentari durant l’explicació del Síndic General, Vicenç Mateu, ahir al Consell General
Una dona fa un comentari durant l’explicació del Síndic General, Vicenç Mateu, ahir al Consell General | Tony Lara
El Síndic General, Vicenç Mateu, gesticulava i impartia una classe magistral a la representació de gent gran andorrana que es va aplegar al Consell General enla jornada del Dia de la democràcia. Els comentaris i les ocurrències de l’especial audiència d’ahir van posar  més d’un cop en un compromís al Síndic que empassava saliva, dibuixava un somriure i rumiava com sortir del pas. Mateu es va adreçar al faristol i, mentre explicava que el consellers tenen un temps limitat en les seves intervencions durant la sessió, una senyora, senseimmutar-se, va deixar anar que «allò hauria de ser com ‘Ahora caigo’ i que cada cop que un polític acabés la intervenció, s’hauria d’enfonsar i caure cap avall». 
El Síndic va comprovar en aquell moment que hi havia representants de la gent gran d’Andorra molt més bel·ligerants que segons quins consellers. Un cop resolta la visita del grup, d’una seixantena de persones, a l’hemicicle del Consell General, van seure a les seves localitats a presenciar la taula rodona, La gent gran i la seva participació en democràcia que va reunir a cinc ponents: el president de la Federació de la gent gran d’Andorra, Simó Duró, el president de l’Associació d’Ex Síndics i Ex Consellers Generals, el senyor Josep Marsal, l’escriptor Antoni Morell, l’empresària Roser Pubill i el representant dels pensionistes del Consell d’Administració de la CASS, Lluís Samper. 
Durant la seva exposició, els ponents van coincidir en la necessitat de reivindicar el rol en la societat política de la gent gran. Samper va afirmar que «sense voler ser dogmàtic, tinc la percepció que als polítics no els interessa gaire l’opinió de la gent gran i seria bo comptar amb ells en properes cites electorals». A banda d’aquesta estirada d’orelles metafòrica, el representant de la CASS va explicar que «s’han de saber trobar els incentius que hi ha un cop s’assoleix la jubilació» i va assegurar que acabar amb la vida laboral no implica «la pèrdua de coneixements de la persona». 
Marsal va argumentar que la manca de presència activa en el món polític és un dels principals neguits i l’escriptor Antoni Morell es va guanyar un dels primers aplaudiments quan va afirmar amb fermesa que «falta pedagogia política. Fa falta una responsabilitat per part de les autoritats per explicar de forma entenedora el que tenen entre mans». A més, es va insistir en que la desafecció política no és només de gent gran sinó que, malauradament, és un maldecap general i, com va afegir, «només cal mirar el que passa a Grècia». 
El Síndic General, Vicenç Mateu,  es va mostrar satisfet per l’experiència i per poder «donar veu a la comunitat de la gent gran i que puguin expressar els seus problemes, neguits i inquietuds al voltant d’un debat enriquidor». Una brillant iniciativa, la d’involucrar la gent gran en el dia de la democràcia, que s’espera pugui tenir certa continuïtat. El guant ja el van llençar ahir.
PUBLICITAT
PUBLICITAT