PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Nova ronda del Moneyval

Andorra aprova el quart examen de l’organisme europeu de control de blanqueig de capitals

Per ESTHER JOVER MARTIN

El ministre de Finances, Jordi Cinca.
El ministre de Finances, Jordi Cinca. | TONY LARA
Si Andorra fos un alumne de primària, la nota seria ‘progressa adequadament’. El Moneyval, el comitè del Consell d’Europa que vetlla perquè els països prenguin mesures per prevenir i perseguir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, ha donat l’aprovat a Andorra en la quarta ronda d’avaluacions. El Principat inicia ara el procés per sotmetre’s a la cinquena ronda, molt més exigent, en què els experts del Moneyval esperen «uns avanços consolidats i sostinguts en el temps que demostrin l’evolució constant i el compromís en la lluita contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme, i està més centrada en l’eficàcia de les mesures», segons va avançar el ministre de Finances, Jordi Cinca, aquest estiu en la compareixença davant de la Comissió Legislativa de Finances.

«Això vol dir que hem fet els deures. Es tracta d’una avaluació continuada i ja n’hem superat quatre», va corroborar ahir el ministre. Entre el 14 i el 18 de setembre va tenir lloc el 48è Plenari del Moneyval, a Estrasburg, en què Andorra va presentar l’informe de seguiment reforçat que se li havia demanat en l’últim plenari, l’abril passat, per continuar demostrant que està prenent les mesures adequades per combatre el blanqueig de capital. El vistiplau de l’organisme constata que «fins ara estem implementant les 49 recomanacions del Moneyval i ara haurem de prendre les noves que encomani el GAFI [Grup d’Acció Financera], un organisme més global», va aclarir Cinca.

Fins ara, el Govern i els organismes antiblanqueig, com la Uifand (Unitat d’intel·ligència financera d’Andorra), han anat prenent les mesures de prevenció i lluita, com el marc legislatiu i certs procediments de control. «Ara voldran avaluar com funcionen les mesures». Durant l’any que ve –encara no s’ha fixat la data–, un grup d’experts del Moneyval es desplaçarà a Andorra per observar i comprovar in situ l’eficàcia de les mesures. Uns mesos després, durant el 2017, emetrà «una fotografia» amb noves recomanacions i el país tindrà tres anys (fins al 2020) per posar-se al dia amb les noves demandes. Per tant, fins al 2020 no es tindrà la nota de la cinquena avaluació.

L’examen que s’acaba de superar correspon a la visita que una delegació del Moneyval va fer al país durant el primer trimestre del 2011, encara amb el Govern de Bartumeu, i que el 2012 va derivar en l’informe sobre l’estat de l’acompliment de les 49 recomanacions de l’organisme. Andorra ja sabia que el setembre del 2015 tindria el resultat de la quarta avaluació, tot i que durant aquests tres anys ha anat emetent informes i el Moneyval li ha respost si anava en bon camí, els anomenats follow up.

BPA NO HA AFECTAT / Tot i que el març passat va esclatar l’afer BPA, precisament relacionat amb quatre presumptes casos de blanqueig de capital i de finançament de terrorisme, no ha afectat l’avaluació del Moneyval. «BPA ens ha posat en la primera línia, ens han observat, però el resultat ens reforça com a plaça financera», va defensar Cinca. L’acta final de la quarta avaluació es difondrà en uns mesos i coneixerem els arguments del Moneyval per fer passar Andorra de ronda, «però no ho basen en BPA, que és un cas de molt impacte però aïllat, sinó que miren globalment el país», va aclarir el titular de Finances. «BPA no ens podia afectar amb tota la feina que havíem fet fins ara», va concloure.

Ara, a preparar-se per a la visita del Moneyval de l’any que ve.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT