PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’oposició valora l’informe de Moneyval però critica les presses

Martí defensa l’actuació: «Hi ha molts països que no han superat avaluacions molt inferiors a l’andorrana»

Per R. MORA / E. JOVER

El cap de Govern, Toni Martí, camina ahir al llac d’Engolasters en la seva visita al land art.
El cap de Govern, Toni Martí, camina ahir al llac d’Engolasters en la seva visita al land art. | TONY LARA
Consens en la valoració –positiva– general dels grups parlamentaris respecte a l’informe de Moneyval fet públic dilluns, que va atorgar a Andorra la superació del quart examen i que apunta en el bon camí del país en la lluita contra el blanqueig de capitals. Amb tot, si bé la satisfacció va ser per tots al mateix nivell, gairebé també hi va haver consens, però en aquest cas per part de l’oposició, en criticar les presses amb què ha treballat el Govern, a més d’insistir en què els grups parlamentaris no reben tota la informació que volen. De fet, almenys els Liberals d’Andorra van assegurar que d’aquest informe de Moneyval del qual va informar la Uifand dilluns, es van assabentar ahir per la premsa.

«No superar aquesta situació ens hagués deixat en una situació molt, molt, molt complicada», va manifestar ahir Pere López (PS), president del grup parlamentari Mixt. I és que el que hi havia en joc era novament la imatge del Principat a l’exterior, la qual cosa recordava al matí el cap de Govern, Toni Martí: «Amb la cinquena avaluació hi haurà recomanacions més enllà del Moneyval, també n’hi haurà del GAFI –Grup d’Acció Financera Internacional–, i, per tant, és una aposta que fa Andorra, i el que no se’ns pot dir és que haguem canviat de rumb ni direcció. La nostra direcció és optar per la transparència i la bona col·laboració».

En tot cas, Martí es va congratular de «les últimes notícies» que han estat sortint al respecte del treball de transparència econòmica del Principat, més enllà del maldecap que ha suposat l’afer BPA: «Hem d’estar satisfets. Per una part l’informe Fitch, també la visita del primer ministre francès, Manuel Valls, i l’altre dia Josep Borrell ho deia, que les actuacions fetes pel tema BPA són bones».

«Encara hi ha molts països que no han superat avaluacions molt inferiors a l’andorrana, nosaltres hem passat la quarta ronda i, com diu el ministre (Jordi) Cinca, ara se’ns demanarà exigència de compliment i resultats», va continuar, per acabar amb contundent: «Sense menysprear la feina de ningú, es pot dir que des del 2011 cap aquí hi ha hagut un salt qualitatiu molt important i així ho reconeix el Moneyval».

Però els grups parlamentaris tenen una altra visió dels fets. Judith Pallarès, consellera general del grup parlamentari Liberal, va «lamentar» el fet «que no se’ns donessin els informes per avaluar si s’estava fent de manera correcta» durant el procés d’estudi del Moneyval. A més, es va queixar que el seu partit es va assabentar «per la premsa», tot i que va valorar «que hem aprovat».

Per part del grup Mixt, López va dir que s’havia de donar «un toc d’alerta» perquè, segons va assegurar, «havien apurat molt, amb corredisses i presses per aprovar el projecte de llei». Així mateix, va atacar els liberals en recordar que Ld’A va votar en contra en el seu moment, a la qual cosa Pallarès va respondre: «Vam votar en contra perquè no estàvem d’acord amb les formes de fer de Demòcrates per Andorra».

Al cap i a la fi, tot i les crítiques entre ells, tant liberals com socialdemòcrates van coincidir en la necessitat que el Govern sigui «més transparent», mentre que el president suplent del grup Mixt, Víctor Naudi (SDP), va insistir en què havia estat un procés aprovat «in extremis» i fent-se «a última hora i quan no quedava més remei». «El resultat és positiu», va dir, «però s’ha de tenir en compte el com».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT