PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

‘Mea culpa’ de Martí pel retard en les simulacions de les jubilacions

El cap de Govern reconeix que no s’han respectat els terminis previstos per facilitar als treballadors l’import de la seva prestació

Per IVÁN ÁLVAREZ

Toni Martí, ahir a la sessió de control de Govern
Toni Martí, ahir a la sessió de control de Govern | Tony Lara
El cap de Govern, Antoni Martí, va recollir la part proporcional de culpa de l’Executiu en el tema de la simulació de la prestació de jubilació un cop entrada la Llei del Pla de pensions de la Funció Pública. Martí va reconèixer que no s’havien respectat els terminis previstos per facilitar als treballadors públics els càlculs corresponents a l’import de la seva prestació i va afirmar que «la voluntat del Govern es oferir quan abans millor» aquestes simulacions –va afegir que espera que sigui el proper mes d’octubre– per tal que els afectats puguin decidir si accepten adherir-se a aquest nou pla. Tan mateix, va exposar que «el passat 21 de setembre la Llei va ser tramitada a la comissió consultiva, fora de termini, i s’ha convocat la comissió per fer un seguiment del pla de pensions el 30 de setembre». Per part seva, el Grup parlamentari Mixt va replicar amb insistència i tant Gerard Alís (PS) com Víctor Naudi (SDP) van lamentar l’opacitat i la manca d’informació que pateixen els treballadors públics i, de retruc, les dificultats que això suposa per poder prendre una decisió ferma al voltant del futur de les seves prestacions. 
A més, Alís va subratllar que «el Govern no ha complert amb els compromisos adquirits». El conseller socialdemòcrata va assegurar que l’actuació de l’Executiu era «menystenir als funcionaris» i va exigir «una acció ràpida perquè els treballadors públics puguin tenir la informació necessària per decidir si aporten o no diners al pla». Martí va llençar en la seva rèplica afirmant que «és cert que no hem respectat els terminis, però hem actuat tenint en compte l’interès dels propis treballadors. La nostra voluntat és poder obtenir aviat el rendiment dels dipòsits amb l’aprovació del plec de bases». L’Executiu va apuntar que aquest rendiment es situa en un 3.5%.
També van entrar en escena el ministre de finances, Jordi Cinca, i la consellera del grup mixt, Rosa Gili (PS). La socialdemòcrata va indicar que el retard admès pel Govern «és més greu del que sembla» i Cinca va deixar clar que l’impacte que suposarà aquest retard «és molt petit» i que el Govern continuarà garantint tot el meritat fins a l’1 de juny. 
Finalment, el responsable de la cartera de Finances va cloure indicant que per dotar el pla de pensions s’havia previst una partida del pressupost de 995.188 euros per als funcionaris que ja formaven part de la funció pública i de 187.000 euros per al personal assimilat. Aquest mes de setembre, els dos comptes corrents remunerats que s’han obert ja compten amb 705.817 euros. A més, va afegir Cinca, que hi ha disponible una partida del pressupost de 4,3 milions d’euros per fer front als drets meritats fins al mes de juny, que s’afegiran al fons un cop es constitueixi la comissió de seguiment.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT