PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

S&P manté el ràting en BBB- i recorda que calen més reformes

L’agència de qualificació dels EUA destaca que l’afer BPA no ha desestabilitzat el sistema financer d’Andorra

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una dona treu diners d’un caixer de Banca Privada d’Andorra, en una imatge d’arxiu.
Una dona treu diners d’un caixer de Banca Privada d’Andorra, en una imatge d’arxiu. | TONY LARA
L’agència de qualificació creditícia Standard&Poor’s (d’ara endavant, S&P) manté el ràting d’Andorra en BBB- i perspectiva negativa, conservant la nota que li havia posat el juny passat. Després de l’última avaluació, S&P destaca que l’afer BPA, que va esclatar el juny passat arrel de la nota del FinCEN, ni ha esquitxat la resta del sector financer ni ha perjudicat la resta de l’economia i subratlla l’estabilitat institucional d’Andorra. Amb tot, S&P adverteix el país que no ha de «desviar-se del camí actual de les reformes legals i institucionals» i que continuarà expectant a l’evolució de l’economia i les finances.

La nota emesa ahir per S&P, consultable a la seva pàgina web, argumenta que «la reacció d’Andorra a la crisi de BPA, incloent reformes legals i un procés de resolució ordenada del banc, ha contingut fins ara els riscos per al sistema financer i l’impacte en el conjunt de l’economia».

La secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella, va fer ahir una valoració positiva de la nota ja que «es reconeix que els passos que s’han seguit després del cas BPA estan bé». «Ens queda feina i seguir treballant, però anem bé», va afegir. El ràting BBB- està «en línia al d’altres països, com Itàlia, dins del context de la crisi internacional», va aclarir Cornella. «BBB- és un ràting no especulatiu», va matisar.
Andorra venia d’una nota de BBB+, a finals del 2014, però amb la intervenció de BPA, S&P va baixar el ràting a BBB i, de seguida, el 27 de març, la va deixar en BBB- i vigilància negativa. El juny passat es va treure la vigilància negativa. «La vigilància es manté durant dos mesos, és un control constant i, en qualsevol moment, et poden baixar la nota, i com que S&P va veure que anàvem bé ens la van treure», va explicar Cornella. «Perspectiva negativa és millor que la vigilància negativa ja que, en uns mesos, ens poden posar una vigilància estable», va comentar la secretària d’Estat.

S&P fa dos avaluacions oficials anuals que, aquest any, han estat el 27 de març i la d’ahir, el 25 de setembre. No obstant, en pot anar fent d’altres, com la del 12 de març, per avaluar el primer impacte de BPA, i la del 15 de juny, en què van treure la vigilància creditícia negativa.

ESTABILITAT / Per a l’agència de qualificació, l’afer BPA «no ha desestabilitzat el sistema financer d’Andorra» perquè no hi ha hagut cap sortida important de dipòsits. En aquest sentit, S&P mostra la seva confiança en què «el procés de resolució continuï en els termes anunciats el 15 de juny passat i espera que a finals d’any ja s’hagi pogut arribar a un acord amb compradors de Vall Banc». Segons l’informe publicat ahir, de la bona marxa del procés de resolució en depèn l’evolució futura del ràting del Principat. S&P insisteix en la necessitat de continuar amb les reformes dutes a terme al llarg dels últims quatre anys i mig.

 «Els nostres ràtings sobre Andorra tenen el suport de les institucions polítiques estables del país», diu S&P en el comunicat. La nota de l’agència creditícia afegeix que «el Govern d’Andorra liderat per DA ha seguit una agenda de reformes completa que inclou una reforma fiscal, obrir l’economia a la inversió estrangera, reformar la seguretat social per garantir la seva sostenibilitat i exercir un control més estret sobre les finances públiques». Per tot això, S&P considera «que el país té una posició fiscal i de deute forta», segona el comunicat de premsa emès ahir pel Govern.

PREOCUPACIÓ PER L’ECONOMIA / S&P també mostra la seva preocupació per l’excessiva concentració de l’economia andorrana en dos sectors, el financer i el turisme. Quant al sector financer, l’agència recorda que Andorra no disposa d’un banc central o d’un prestador de darrera instància (lender of last ressort) i anima a prosseguir amb reformes en l’àmbit financer i de la supervisió.

L’agència de ràtings també es refereix als progressos efectuats per Andorra en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals, en el marc de les avaluacions periòdiques del Moneyval. Aquesta setmana, el Moneyval, el comitè del Consell d’Europa que vetlla perquè els països prenguin mesures per prevenir i perseguir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, ha donat l’aprovat a Andorra en la quarta ronda d’avaluacions. «Això vol dir que hem fet els deures», va dir el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT