PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Mercadona i la devolució de l’IVA atrauen els consumidors andorrans

La despesa ha de ser superior als 90,15€ en béns de consum i la factura ha de portar el segell de la duana

Per J. R.

La zona de caixes del centre comercial.
La zona de caixes del centre comercial. | TONY LARA
La implantació de Mercadona a finals del passat maig a la Seu ha canviat els hàbits de compra per a molts consumidors de la ciutat i del seu entorn. I també per a molts andorrans. Transcorreguts pràcticament quatre mesos després de la implantació de la nova superfície comercial, l’estratègia de l’establiment de facilitar als residents del Principat la possibilitat que puguin beneficiar-se de la devolució de l’IVA en la totalitat dels productes adquirits, els hi ha permès aconseguir que més d’un 30% dels seus clients procedeixin de l’estat veí del nord, segons van informar fonts de la mateixa empresa. Tot i que l’existència del dret de reemborsament no és nou –es recull en la llei espanyola reguladora del tribut de 1992–, són ara molts els ciutadans andorrans que s’han assabentat de l’ exempció del pagament del tribut també en articles alimentaris i opten per fer les seves compres al supermercat situat a l’entrada nord de la capital alturgellenca.

El president de l’Agrupació de Botiguers de la Seu i l’Alt Urgell, (UBSU) Ramon Ferrer va explicar que la petició de devolució de l’IVA a partir de compres superiors als 90,15 euros «sempre ha estat habitual en el cas de productes que no tenen res a veure amb el sector de l’alimentació». En el cas de Mercadona, a diferència d’altres supermercats de la Seu, es facilita als clients que se’n puguin beneficiar de poder omplir la cistella de la compra d’una forma una mica més econòmica. No obstant des de l’Agència Tributària Espanyola s’assegura que «els ciutadans residents a Andorra tenen dret al reemborsament del tribut sempre que es superin els 90,15 euros de compra en qualsevol supermercat establert en territori espanyol». Tot i així la resta dels supermercats del municipi, consultats per El Periòdic d’Andorra, van reconèixer que en general «el volum de peticions de retorn de l’IVA és molt petit per no dir inexistent». No obstant això els consumidors poden fer la demanda de la devolució, sol·licitant la factura en l’establiment on han realitzat les compres. És imprescindible que la factura porti el segell de la duana. Un cop efectuat aquest tràmit, pel que fa a Mercadona, l’establiment retorna els diners en metàl·lic.

PRODUCTES FRESCOS/ El rànquing de béns adquirits pels consumidors andorrans de Mercadona està encapçalat, amb diferència, pel peix fresc i la carn, seguit en tercer lloc per la fruita i la verdura. Després es troben els articles de neteja, perfumeria i d’altres com poden ser els cereals. Des de la companyia s’assenyala que els dies de la setmana on es detecta una major nombre de consumidors residents al Principat són els divendres i els dissabtes, seguits dels dilluns, dels dimarts i dels dijous. Aquests darrers coincideixen amb els dies de mercat setmanal a la Seu. Els dilluns són atípics perquè, segons va explicar una portaveu del centre comercial, «a Mercadona arriba també aquest dia peix fresc, circumstància que no es dóna en el cas de  la competència».

Els vehicles amb matrícules andorranes formen part diàriament del dibuix urbà de lles zones reservades a l’aparcament del centre comercial. Aquests clients acostumen a realitzar compres grans amb una mitjana de despesa de 250 euros mensuals i, en general, són coneixedors que poden acollir-se al reemborsament de l’IVA i alhora coincideixen en elogiar i apreciar la qualitat i el preu de la marca blanca de la cadena de supermercats. Meritxell Botellé, client habitual, assegura que, a banda de comprar més barat que a Andorra, «aprecio que tot estigui molt net, polit i endreçat». De la seva banda, una altra compradora, Joana Ribó que –acostuma a comprar entre setmana per evitar les aglomeracions dels caps de setmana–, va afegir un altre factor a tenir en compte, com ara que «l’atenció al client és millor que Andorra».

L’estalvi de la compra «pot arribar fins a un 10% sempre que la compra sigui de marca blanca». En un percentatge menor hi ha el consumidor que compra un cop per setmana com el cas del Joan Parra que, tot i saber la normativa sobre la devolució de l’IVA, «no acostumo a superar els 90 euros perquè faig un consum mitja d’uns 50 euros setmanals».

Hi ha fins i tot persones com la Meritxell que pensen que «va ser un error no haver portat Mercadona a Andorra». Des de la companyia expliquen que la seva política comercial passa per completar la implementació de supermercats per tot el territori espanyol i, pel moment, no anar més enllà.

Béns per a ús personal i no comercial

Segons l’article 21 de la llei espanyola que regula l’impost sobre el valor afegit, 37/1992, de 28 de desembre, es considera que els béns transportats pels viatgers no constitueixen una expedició comercial quan es tracti d’aquells  adquirits ocasionalment per al seu ús personal, de la seva família o per regal, i que per la seva pròpia naturalesa i quantitat pugui presumir que no es destina a activitat comercial .

El compliment dels requisits s’ha d’ajustar a: Només s’aplicarà respecte dels béns documentats en una factura d’un import total superior a 90,15 euros, impostos inclosos. La residència habitual dels viatgers s’acreditarà mitjançant passaport, document d’identitat o qualsevol altre mitjà admès en dret. També el venedor ha d’expedir la factura en la qual es consignaran els béns adquirits i, separadament, l’impost.

Els productes han de sortir del territori de la Comunitat, en aquest cas de Catalunya, en el termini dels tres mesos següents a què s’hagi lliurat. El viatger presentarà els béns a la duana d’exportació, que acreditarà la sortida mitjançant la corresponent diligència. En tots els casos, el viatger ha de remetre la factura diligenciada al proveïdor, qui li retornarà la quota en els 15 dies següents mitjançant xec, transferència bancària o en efectiu, segons els casos. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT