PUBLICITAT

Andorra la Vella

Clients amb preferents a BPA les traslladen a raiffeisen.ad

Es tracta d’aportacions no dineràries cedides a la cooperativa i que aquesta hauria de reemborsar

Per R. M. S.

Un moment previ a una xerrada informativa de la cooperativa amb alguns treballadors de BPA, el 27 d’agost.
Un moment previ a una xerrada informativa de la cooperativa amb alguns treballadors de BPA, el 27 d’agost. | Tony Lara
Alguns clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) han començat a moure’s perquè tenen por a poder perdre en cas que hi hagi la transmissió d’actius de l’actual entitat al banc pont o VallBanc. El moviment consisteix en traslladar les seves preferents en aportacions no dineràries cap a la cooperativa Raiffeisen.ad, el que suposa entrar en aquesta nova entitat com a cooperativistes, però sempre amb l’opció oberta perquè sigui reemborsable. Alguns valors fins i tot arribarien al mig milió d’euros.
 
Un petit nombre de clients de BPA ha decidit fer un pas endavant amb les seves preferents que tenen en la Banca Privada d’Andorra, per blindar-se en cas que l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) adopti la possible via de resolució. Es tracta d’una mesura «de defensa», segons afirmen les fonts consultades, perquè la llei empara l’AREB per aplicar una minusvàlua als actius que ja es va quantificar entre els 300 i els 400 milions d’euros. En cas de fer això, i sempre segons aquestes fonts, l’AREB podria deixar les preferents de BPA a un valor zero per compensar així les pèrdues d’actius. Això suposaria la pèrdua dels diners invertits en preferents, segons afirmen altres experts.
 
Raiffeisen.ad diu pot denunciar / Per aquestes raons, i segons fonts properes a Raiffeisen.ad, en cas que es donés el cas anterior, la cooperativa podria «denunciar als administradors de l’AREB per actuar de manera negligent i dolosa», la qual cosa segons Raiffeisen.ad només en cas que s’adoptés la via de la resolució, i perquè, segons afirmen, «Raiffeisen.ad es veuria perjudicada en deixar el seu patrimoni a zero».
 
La cooperativa s’escuda en què en cas de resolució, «estaria legitimada per demandar a l’AREB i a cadascú dels membres del seu Consell d’Administració per dos motius». El primer, segons les fonts consultades, «per actuar de manera negligent i dolosa en incomplir la llei i no considerar l’oferta d’adquisició feta per Raiffeisen.ad i optar per una via de resolució que comporta una major destrucció de valor», i en segon cas, «perquè aquesta actuació negligent o dolosa hauria causat directament un perjudici patrimonial a elements de patrimoni de la cooperativa». Raiffeisen.ad insisteix en què, hores d’ara, és «l’única entitat que ha presentat una oferta amb menys destrucció de valor que la via de Vall Banc». 
 
La Societat Cooperativa va rebre fa uns dies la seva aprovació per ser inscrita en el registre del Govern d’Andorra. 
 
Quantitats altes/ El que no s’ha volgut fer públic des de la nova entitat andorrana és la quantitat de clients que han adoptat la via d’entrada a la cooperativa per a les seves preferents. En tot cas, però sí que afirmen que, en cas d’haver de fer una valoració econòmica, algunes d’elles arribarien al mig milió d’euros. Això sí, la publicitat d’aquests clients s’impedeix perquè hi ha «por a les represàlies».
PUBLICITAT
PUBLICITAT