PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El veïnat de la Comella confia que el cònsol no hi deixarà fer l’heliport

Els residents no descarten emprendre accions judicials si el Govern ho tira endavant

Per ESTHER JOVER MARTIN

Algunes de les persones veïnes de la Comella que es van reunir ahir amb el cònsol Jordi Minguillón, ahir.
Algunes de les persones veïnes de la Comella que es van reunir ahir amb el cònsol Jordi Minguillón, ahir. | EMILIO PRENAS
L’heliport continua sent la història interminable. L’enèsima notícia és que el Govern està interessat en un terreny a la Comella, propietat del Comú d’Andorra la Vella, i el veïnat no hi està d’acord i ha recollit més de 400 firmes en contra. Ahir a la tarda les van entregar al cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, i en sortir de la reunió van explicar que el cònsol els dóna suport. Amb tot, Minguillón va voler aclarir que la corporació no té cap notificació i no es pot pronunciar.

«El cònsol ens ha tranquil·litzat assegurant que no hi ha absolutament res, tot i que les informacions que ens han arribat des del ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions no són  les mateixes. Minguillón diu que no en té cap notificació i que farà una gestió a prop del ministre Jordi Alcobé i ens comunicarà el que hagi transcendit», va explicar ahir un dels veïns de la Comella, Josep Guitart, en sortir de la reunió.

Minguillón va confirmar que «el comú no té cap informació de l’heliport» i va garantir que si la rep «ens ho mirarem i prendrem les decisions que pertoqui». El cònsol va asseverar que «no faig declaracions sobre futuribles» tot i que va puntualitzar que «entén el veïnat i els dono suport». Amb tot, «no podem fer suposicions», va concloure. Guitart, però, va interpretar que el cònsol «considera que si la gent afectada hi veiem problemes ens donarà suport».

El veïnat espera l’esdevenir dels fets però té clar que si el Govern tira endavant ho portaran a la Batllia. «Si es fa a la Comella, haurem de demanar estudis per constatar si els estudis de Govern són fiables i més endavant ho tiraríem per la via judicial», va anunciar Guitart.

Per què no volen l’heliport / Els arguments per rebutjar l’heliport nacional a la Comella són que «és una zona que ja està prou degradada: hi tenim el forn, la deixalleria, el centre penitenciari, i això fa que ja sigui una zona en què el creixement urbanístic i residencial es freni». A més, «considerem que l’heliport no s’ha de fer ni en una zona poblada ni en una zona residencial. Hi ha d’altres projectes que s’havien estudiat uns anys enrere en altres zones on l’heliport hi podria anar perfectament i que no posaven en risc ni la població ni comportaven afectació acústica. No creiem que la Comella sigui un lloc encertat».

L’any 2013, el Govern va demanar als comuns propostes de terrenys públics on poder ubicar l’heliport nacional. El Comú d’Andorra la Vella va ser l’únic que va oferir solars i va proposar set terrenys, tots a la Comella. Tres comuns no van oferir res i els altres tres van argumentar que no en tenien cap. El Govern ha valorat els terrenys i considera que un de la Comella, situat a prop de l’alberg comunal, és el més adequat. «Dels estudis de Govern sembla que aquell terreny pot ser viable, tot i que falten els estudis definitius».

L’Executiu compta amb els estudis d’uns experts francesos en aeronàutica. El veïnat de la Comella no n’ha encarregat tot i que, segons va subratllar Guitart, «tenim l’opinió d’altres experts que ens han dit que la Comella no és de bon tros el lloc més aconsellable, pels corrents de vent, la zona de sobrevol i perquè el lloc és ensotat i els helicòpters s’hauran d’enlairar en vertical i no suament amb un pendent del 10%, com haurien de fer en cas d’emergència».

La gent de la Comella continuarà recollint firmes en contra de construir l’heliport a la Comella ja que considera que molta gent de la parròquia no hi està d’acord, com no ho van estar amb el Roc del Patapou, un dels primers emplaçaments escollits pel Govern. Les signatures i la carta entregada ahir al Comú d’Andorra la Vella també seran entregades al ministre Jordi Alcobé.

De fet, Alcobé ha manifestat diverses vegades en què l’heliport és una infraestructura imprescindible i que la Comella és un dels llocs més idonis. D’indrets per ubicar l’heliport se n’han trobat des de fa anys. L’any 2008, l’aleshores ministre portaveu, Juli Minoves, va anunciar que en un any l’heliport es faria a la zona de la Borda Vidal, a Sant Julià de Lòria. L’any 2012, es van proposar les zones del Roc del Patapou i a Encamp, al costat de Radio Andorra. L’any 1999, un avantprojecte d’heliport a la Comella d’E4G va guanyar un primer premi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT