PUBLICITAT

Nova York

Martí apel·la al «canvi permanent» d’Andorra en el seu discurs a l’ONU

L’acord d’associació amb la UE, molt present durant la setmana diplomàtica a Nova York// El ministre Gilbert Saboya es reuneix a Nova York amb 21 ministres d’Afers Exteriors

Per El Periòdic

A l’esquerra, vista general de la intervenció del cap de Govern, Antoni Martí, ahir a Nova York a l’Assemblea General de l’ONU, i a la dreta, un moment de la mateixa.
A l’esquerra, vista general de la intervenció del cap de Govern, Antoni Martí, ahir a Nova York a l’Assemblea General de l’ONU, i a la dreta, un moment de la mateixa. | SFGA
Andorra és en ple procés de canvis i Antoni Martí, cap de Govern, va voler remarcar-ho durant la seva intervenció d’ahir davant de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Martí va parlar del «canvi permanent» en què viu Andorra per tal d’adaptar-se a les necessitats globals, i ho va fer perquè sobrevola el tema estrella de la política andorrana internacional, que és l’acord d’associació amb la Unió Europea.
 
Martí va destacar, després del seu discurs, que dels tres anys en què ha estat present a l’ONU, aquest era amb diferència el que més reunions havia tingut tant ell com el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, «perquè el moment s’ho mereix, amb un acord d’associació en marxa». El cap de Govern va explicar que la feina ha consistir en traslladar «la realitat andorrana» a un gran nombre de primers ministres i presidents d’altres països: «He parlat aquests dies a Nova York amb molts presidents que ens tenen considerats com no cooperants. Alguns tenen llistes des del 2009, i des del 2009 s’ha fet molta feina d’homologació fiscal, d’optar cap a la transparència, Andorra ha optat per l’intercanvi d’informació automàtica en l’exercici del 2017. És la feina de la diplomàcia andorrana, aquí a Nova York, parlar de tu a tu amb els primers ministres o presidents». 
 
Però ser a Nova York a l’Assemblea General de l’ONU ha permès fer efectiva l’adopció per part d’Andorra de l’agenda post2015 i els objectius de desenvolupament sostenible. Es tracta d’un full de ruta per acabar amb l’extrema pobresa i la fam al món d’aquí al 2030. Així mateix, d’altres van ser les qüestions sobre la taula, com el compromís andorrà en la reforma del Consell de Seguretat per tal de suspendre el veto en casos d’atrocitat de masses, o les trobades de Gilbert Saboya, ministre d’Afers Exteriors, amb 21 homòlegs, entre ells els de Portugal i Liechtenstein, amb qui s’ha signat sengles convenis per evitar la doble imposició, a més de Mònaco i San Marino, amb qui es va de la mà per l’acord d’associació amb Europa, o els presidents de Bulgària i Croàcia. A més, també hi ha hagut contactes amb els representants d’altres Estats com ara la Santa Seu, Hongria, Suïssa, Luxemburg, Suècia, Colòmbia, Eslovàquia, Bèlgica, Itàlia, Xipre, Islàndia, Colòmbia, Nova Zelanda, Kazakhstan, Kirguizistan, Polònia i Romania.
 
Igualment, a Nova York es van establir les relacions diplomàtiques amb Iran, mentre que el cap de Govern va ser també a la reunió amb el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, i també va contactar amb l’alta representant europea d’Afers Exteriors i Seguretat, Federica Mogherini. Per la seva part, Saboya va ser en reunions amb temes tan diversos com el canvi climàtic, la Conferència de Pequín sobre la dona o la prohibició d’assaigs nuclears.
 
CONFERÈNCIA DE PARÍS / A Nova York els temes són de caire internacional. Un exemple va ser la futura Conferència dels Estats part al Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, l’acord 21, que se celebrarà a París al desembre. «Volem que d’aquí a 2030 es baixi un 33% la contaminació que sofreix també Andorra de CO2 i de gasos d’efecte hivernacle. Si a París no hi ha un acord, no haurem fet tard, sinó que haurem fet definitivament tard. No es pot permetre el món que no hi hagi un compromís global. Ho he dit en el discurs: iniciatives locals al torn d’una estratègia global», va afirmar Martí al respecte. 
 
Així mateix, es va referir a la rebuda dels ciutadans sirians que viurà Andorra: «Els refugiats se’n van per salvar la vida. Andorra els acollirà perquè som una terra d’acolliment».
PUBLICITAT
PUBLICITAT