PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nou geriàtric privat d’Escaldes, amb cabuda per a 150 persones

La institució no descarta un conveni amb Salut i la CASS

Per Marisa da Costa

Una de les habitacions de tipus ‘suite’ de què disposa el nou centre Salita d’Escaldes-Engordany.
Una de les habitacions de tipus ‘suite’ de què disposa el nou centre Salita d’Escaldes-Engordany. | M.C.
Unes noves instal·lacions geriàtriques ubicades a Escaldes-Engordany ampliaran a partir del proper dilluns l’oferta assistencial per a gent gran al Principat. El nou centre residencial Salita, que aquest cap de setmana obre les seves portes per atendre i exposar als ciutadans l’espai i la gamma de serveis que engloba l’edifici de nova construcció, suposa un augment en 150 places dins del sector de la cura a la gent gran a Andorra. A banda del règim de residència, també disposa del centre de dia per a que les fins a 30 persones que s’hi poden inscriure comparteixin el seu dia a dia de dilluns a divendres i realitzin plegats activitats socioeducatives diverses. 
 
Les dues societats gestores de la institució, SARquavitae i Molines Patrimonis, mantenen actualment intercanvis amb el departament pertinent del Govern per tal de proporcionar, en cas d’arribar a un acord, una sèrie de places subvencionades. Tal com va assegurar ahir el director del Centre, Ernest Sáiz, «el passat mes de juliol es va fer una proposta a l’administració» que hauria vist la proposició «amb bons ulls». En l’actualitat es mantenen «diferents reunions per tractar la possibilitat de poder fer algun tipus de conveni tant amb el ministeri de Salut com amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social». Per ara, però, seria prematur parlar sobre el nombre determinat de places que un previsible acord entre les parts podria facilitar.
 
El preu mínim per gaudir dels serveis de la residència és de 1.950 euros, segons va explicar Sáiz. El preu màxim podria assolir els 2.950 per una atenció completa, amb totes les prestacions afegides. Caldria sumar a aquest cost el suplement de 170 euros en cas de triar una suite. 
 
Serveis per  als registrats/ Poc temps després d’obrir les seves portes el centre ja havia tancat contractes d’allotjament i comptava amb nombrosos interessats ens els seus serveis assistencials. La nova residència compta amb un total de vuit plantes, dividides entre espais comuns, una àrea assistencial, una terrassa exterior i «sis unitats de convivència» per a un màxim de 26 persones, tal com va enumerar el gerent de la institució. 
 
Sáiz va donar especial rellevància a les esmentades «unitats de convivència». Es tracta de les plantes en què s’encabeixen les habitacions, les quals disposen tots de la comunicació necessària per tal que els residents estiguin atesos en tot moment, sempre que els calgui. A banda d’incloure les habitacions, cadascuna d’aquestes zones compta amb sales d’estar menjador en què, a més de realitzar els àpats, els padrins podran compartir els seus moments. A banda de les estàncies personals, una planta es reserva al complet per a l’assistència als allotjats.
 
El nou centre compta amb un gimnàs per tal de fer un seguiment de l’evolució de cada pacient, que serà sotmès a una avaluació prèvia abans de la seva entrada per tal que conegui, tant el mateix interessat com la família, quin és el pla que els professionals mèdics del centre li aconsellen. D’aquesta manera se li establiria una rutina que permetria alhora veure’n la progressió.
 
L’entrada de residents es farà progressivament. El centre vol incloure com a molt tres pacients al dia per tal de fer «l’entrada degudament».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT