PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La cooperativa Raiffeisen lamenta l’opacitat i el silenci de l’AREB

Nomen associa aquesta falta de resposta a «raons polítiques»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Eusebi Nomen atenent als mitjans informatius, fa unes setmanes
Eusebi Nomen atenent als mitjans informatius, fa unes setmanes | Tony Lara
Eusebi Nomen, president de la cooperativa Raiffeisen i Xavier Feliubadaló, un altres dels membres de la societat, van exposar ahir el seu descontent davant el silenci que manté l’Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB) envers l’oferta i els plantejaments que, el passat 3 de setembre, van presentar els integrants de la cooperativa. Eusebi Nomen va indicar que «hores d’ara encara no hem rebut cap resposta de l'oferta que vam presentar ni ens han lliurat cap dada de les que vam demanar».
En aquest sentit, i intentant trobar un motiu que pogués justificar l’opacitat que mostra, segons Raiffeisen.ad, l’AREB, Nomen es va mostrar força clar i va afirmar que la no resposta de l’Agència «no respon a un motiu lògic o tècnic i, probablement sigui per motius polítics. S’apropen eleccions comunals i és obvi que abans no volen fer cap pas que pugui ser percebut pel ciutadà com a perjudicial».
D’altra banda, va informar Nomen, «la trobada amb l’AREB ha servit per anunciar l’oficialitat de la constitució de la cooperativa, que ja estem inscrits, tenim número de registre tributari i tots els rumors i els dubtes de si podria o no constituir-se la cooperativa han quedat esvaïts».
 
Capitalització/ El portaveu de Raiffeisen.ad va mostrar-se força satisfet davant l’inici del procés de capitalització de la cooperativa. Tot i que no va voler quantificar res per temes de confidencialitat, sí que va admetre que «estem parlant d’aportacions molt altes de capital, de sis i set xifres, perquè els clients de BPA s’han adonat que si l’AREB decideix escollir l’opció de la Raiffeisen, funcionarà una banca ètica i sense conflicte». Amb tot, Nomen va afegir que «si l’AREB no es decanta per la cooperativa, els clients de BPA ja han vist que la nostra proposta és un vehicle molt important per defensar els seus interessos i el seu patrimoni». 
En aquest sentit, el president de la Raiffeisen va argumentar que ara estan atenent a clients que tenen preferents a BPA i recollint els seus drets sobre aquestes preferents. És a dir, els posseïdors d’aquestes fan a la cooperativa una «aportació no dinerària reemborsable dels drets sobre les seves preferents». En aquest sentit, Nomen va matisar que «en el moment que aquesta persona deixés de ser membre de la cooperativa recuperaria allò que ha aportat i els drets se’ls hi tornarien». A banda de les preferents, molts clients també han capitalitzat la cooperativa per la via del traspàs dels drets dels seus passius de BPA, dels seus saldos bancaris per valor de milions d’euros. Amb aquesta capitalització, va apuntar Nomen, Raiffeisen.ad podrà «reestructurar BPA o recapitalitzar en un escenari de resolució o adquirir actius i passius o adquirir una porció de la banca intervinguda en aquest mateix escenari».
 
Accions judicials/ Els impulsors de la cooperativa van insistir que «legalment hi ha altres vies que no destrueixen valor» i van accentuar que «nosaltres no adquirirem VallBanc, i el que hem demanat insistentment a l’AREB és que abans de fer aquesta transmissió  d’actius de BPA al banc pont i abans de fer aquesta destrucció de valor, ens donin una resposta a la nostra oferta». 
Finalment, Nomen va afegir que si l’AREB no atén la seva proposta i opten per la subhasta de VallBanc, no descarten emprendre accions judicials en contra per danys i perjudicis: «Aquest extrem no es troba, ara per ara, en el nostre calendari però si això passés sí que tot es judicialitzaria. Els clients que han dipositat la seva confiança en la cooperativa tindrien una base legal molt forta per anar contra qui no hagi fet les coses amb la deguda competència». Eusebi Nomen va cloure assegurant que «definitivament, en el moment que l’AREB traspassés els actius de BPA a VallBanc, en aquell moment, és lògic que el projecte acabi per judicialitzar-se». Es va insistir en que «presentem una oferta on es demostra que no es destrueix valor, que es una proposta seriosa per donar una solució i que la gent aporta patrimoni per capitalitzar  l’empresa». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT