PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Interior i el SAAS reforcen l’assistència a la presó

Ambdues parts signen un conveni marc per optimitzar recursos

Per MARISA DA COSTA

Directius d’institucions i parapúbliques amb el ministre Espot, ahir.
Directius d’institucions i parapúbliques amb el ministre Espot, ahir. | SFGA
El ministeri de Justícia i Interior i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) van oficialitzar ahir un acord amb què se cerca afavorir la «creació de sinergies i àmbits de col·laboració amb beneficis per a totes les parts», essent l’«optimització de recursos» el punt focal de partida, d’acord amb la tendència de «contenció pressupostària» en què els ens públics es troben immersos.

La declaració d’intencions arribava de la mà del titular de l’Interior, Xavier Espot, qui va voler destacar, d’entre els diferents compromisos ratificats per les institucions implicades el passat dimarts, «el conveni signat pel director del departament d’Institucions Penitenciàries», Francesc Tarroch, «amb el SAAS i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social». A més d’«ampliar les prestacions» que incloïa l’anterior pacte, del 2013, el document actualitzat vetllarà per una reinserció social més efectiva a través de tractaments que es decantaran vers la «interdisciplinarietat», tal com va voler apuntalar el director general del SAAS, Lluís Burgués.
El nou concert entre la parapública i les institucions penitenciaris va més enllà de regular els serveis que des del SAAS s’ofereix als reclusos de la Comella. Aquest apartat destaca per preveure «una millor cobertura de les necessitats sanitàries i sociosanitàries» de les persones confinades al Centre. Si fins l’actualitat únicament un metge tractava els interns, «a partir d’ara aquesta figura estarà desdoblada», segons va explicar Espot, amb la inclusió d’«un metge coordinador».

En la línia de millorar «l’atenció especialitzada» s’afegiran al personal un ginecòleg i un fisioterapeuta, per exemlpe. Aquest intercanvi de serveis preveu, igualment, complir amb «l’obligació de protocolitzar» el seguiment dels tractaments –per drogodependència o malalties de transmissió sexual, entre altres–, per tal d’oferir «seguretat als destinataris».

A banda de les bases de col·laboració amb les autoritats carceràries, la branca d’atenció sanitària va estendre els seus serveis al departament de Prevenció i Extinció d’Incendis. Aquest darrer cos de seguretat podrà beneficiar-se de les instal·lacions de què disposa el SAAS per tal de desenvolupar labors habituals del seu sector, com són simulacres o plans d’emergència. D’aquesta manera, els bombers disposaran «a cost zero» de les infraestructures de l’ens parapúblic per a l’execució de les seves tasques preparatòries, així com també seran formats de manera continuada dels infermers de l’equip.

Xavier Espot va voler il·lustrar l’estalvi que per a l’administració central suposarà la signatura dels quatre convenis afegint a la cessió d’espais les «revisions mèdiques al personal dels cossos especials a preu de cost» o fins i tot a cost zero per a l’Estat. Amb els exemples va voler justificar la falta d’una xifra concreta per a quantificar la contenció per a les arques públiques que s’espera assolir amb aquests convenis de col·laboració.
El departament de Policia disposarà, gràcies a la conjunció d’esforços, d’una facilitació en el procés d’assistència a urgències dels ciutadans que es trobin sota la seva vigilància. A aquestes i altres prestacions a les que el SAAS s’ha compromès, cal sumar la facilitació de personal per ajudar a fer autòpsies legals i forenses així com per a la cobertura de guàrdies, entre altres factores, al mateix departament de Justícia i Interior.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT