PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern veta les matriculacions dels vehicles del grup Volkswagen amb motors dièsel afectats pel trucatge

Per ara, s’han comptabilitzat 1.617 vehicles Volkswagen, Audi, Seat i Skoda afectats al país/ Jordi Cinca anuncia que la mesura s’allargarà fins que no s’obtinguin noves instruccions

Per Marisa da Costa

El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, exposava ahir les qüestions tractades durant el consell setmanal.
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, exposava ahir les qüestions tractades durant el consell setmanal. | Tony Lara
Les dades recollides pel Govern i facilitades per concessionaris oficials i establiments de compra-venda de vehicles del Principat permeten, per ara, extraure més de 1.600 clients afectats per la crisi automobilística que Volkswagen protagonitza des mitjans del mes passat. En concret, 1.617 vehicles de les marques Volkswagen, Audi, Seat i Skoda venuts a Andorra des 2008, han d’encabir-se als milions d’automòbils amb motors dièsel EA 189 EU 5 trucats per tal d’esquivar els controls d’emissions contaminants. Amb l’objectiu d’«evitar riscos» i prevenir l’augment d’usuaris afeccionats pel frau impel·lit pel grup alemany, el Govern no permetrà la matriculació de vehicles amb aquest motor dièsel afectat pel frau de les quatre marques esmentades fins a rebre «instruccions contràries» i concretes per part dels organismes supranacionals i de la mateixa empresa matriu. 
 
El ministre portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va informar d’aquesta mesura durant la roda de premsa posterior al consell de ministres desenvolupat ahir, en què també es va acordar «mantenir el contacte amb tots els establiments que importen a Andorra aquestes marques per tal de concretar quants usuaris» s’han vist «involuntàriament» esquitxats per aquesta crisi d’abast internacional. Cinca va defensar «l’obligació del Govern» d’impulsar l’intercanvi de dades amb els concessionaris i vetar nous registres fins que es pugui «reaccionar en conseqüència» amb les mesures que emprengui la comunitat internacional. Si bé va lamentar que el sector automobilístic i clients particulars s’hagin vist implicats en una «situació en què no tenen cap mena de responsabilitat», el també titular de Finances va assegurar que no es pot anar més enllà de les actuacions ja endegades.
 
28 mesos a l’alça/ La «millora destacada» que es desprèn de les dades de l’atur del mes de setembre passat presentades per la titular d’Ocupació, Rosa Ferrer, en el sí de la sessió ministerial, van copsar d’igual manera la compareixença de Jordi Cinca, qui va traslladar l’assoliment de les xifres més baixes en el nombre de persones en situació d’atur des que s’iniciava la crisi al 2009. 
 
El setembre passat, després de 28  mesos consecutius millorant, van registrar-se 227 aturats menys que en el mateix període de l’exercici anterior; 490 persones es troben inscrites al Servei d’Ocupació en recerca de treball. El portaveu del Govern va voler corroborar la «lleugera acceleració» que es dedueix d’aquestes dades tot destacant que, respecte del mes d’agost d’enguany, en moments de temporada alta, únicament s’ha de parlar de 12 aturats més al setembre. 
 
En coherència amb l’impuls de les energies renovables pel que el Govern i, més concretament, el ministeri de Medi Ambient ha advocat els darrers temps, el consell de ministres va donar el vistiplau a la petició d’adhesió a IRENA, l’Agència Internacional d’Energies Renovables que, d’acceptar la sol·licitud –en cas que cap país membre s’hi mostri en desacord els propers tres mesos–, ha d’acompanyar el Principat en la potenciació de polítiques que implementin i promocionin aquest àmbit.
 
En la línia de la col·laboració, Cinca va comunicar del trasllat del ministre de Justícia i de l’Interior a França per signar un conveni amb l’École Nationale d’AdministrationPenitentiairie (ENAP) que permetrà donar «un salt qualitatiu en la formació dels agents penitenciaris». La subscripció per un període de tres anys a aquest conveni permetrà als carcellers del Principat formar-se a les instal·lacions de l’entitat i beneficiar-se dels cursos que s’hi imparteixen, a més d’intercanviar experiències. 
 
En l’àrea dels transports els ministres van aprovar el Reglament relatiu al transport transfronterer per carretera de fons en euros, per tal d’adequar aquesta qüestió a la normativa comunitària.
 
Les adjudicacions dels treballs per emprendre la neteja de 17.330 metres de riu arreu del Principat, d’una banda, i les licitacions per adquirir materials informàtics per al Departament de Policia i material divers per a vàries escoles, de l’altra, van tancar el desglossament dels temes tractats a la trobada de ministres d’ahir. 

Endarreriment en l’elaboració del pressupost/ L’entrega dels pressupostos de l’Estat per al 2016 s’està postergant, respecte la data de presentació d’exercicis anteriors, per «la complexitat que comporta adaptar-los» a la recentment erigida Regla d’or. Cinca va reconèixer que els paràmetres que imposa la nova llei de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària donen «poc marge» i implica límits que fan una mica més complexa la tasca d’elaboració dels comptes, cosa que justifica que enguany no s’hagin presentat amb l’antelació d’altres anys. Malgrat la dificultat ja esbrinada, el ministre de Finances veu prematur parlar de la potencial modificació del reglament. Considera necessari el pas de com a mínim tres anys per, a força de l’experiència, determinar aquesta obligatorietat.
PUBLICITAT
PUBLICITAT