PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El grup mixt tem la precarietat del mercat de treball

Els liberals no avancen la seva posició i DA valora positivament el discurs

Per E. J. M.

Al fons de la imatge, el preisdent del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López.
Al fons de la imatge, el preisdent del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López. | TONY LARA
El debat d’orientació política es reprèn avui al Consell General amb el torn perquè els grups parlamentaris aportin les seves reflexions sobre el discurs del cap de Govern. Amb tot, en finalitzar ahir l’acte, els presidents dels grups parlamentaris van fer una primera valoració de les paraules de Martí.

El president del grup mixt i membre del PS, Pere López, va admetre, sobre l’augment de dos punts de la cotització de la CASS, que «ens sorprèn la distribució  de l’increment perquè recau més sobre el treballador que sobre l’empresari. Nosaltres enteníem que seria un 1,5% per a l’empresari i un 0,5% per al treballador». Quant a la reforma laboral,López va argumentar que «hi veiem aquelles figures contractuals que han fracassat i fet més precari el treball. Contractes de pràctiques, per hores, l’exigència de menys experiència per als immigrants que vinguin i, encara que no ho ha dit, l’abaratiment de l’acomiadament... És el recull de les polítiques que a Europa han provocat una reducció del poder adquisitiu de la classe treballadora i contractes escombraries».

Per la seva part, el vicepresident del grup mixt i membre d’SDP, Víctor Naudi, va considerar que «fins que la represa econòmica no sigui una realitat ara és agosarat apujar els percentatges de cotització a la CASS». Naudi es va referir a la reforma laboral i va advertir que «la paraula flexibilització ens preocupa, i molt, perquè a diferència d’altres països aquí no tenim garanties de prestació d’atur i, per tant, caldrà ser molt curosos amb aquesta qüestió». El polític també va lamentar que Martí hagi donat «per acabada la crisi econòmica i la de BPA. Els efectes i les repercussions encara estan per venir, hem de ser prudents».

ELS LIBERALS ENCARA NO ES MULLEN / El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, no va voler avançar la posició que defensarà avui al Consell General. Amb tot, es va referir a les paraules que Martí va dirigir al seu grup en referència a l’abstenció en la votació del CDI amb Espanya: «Ja està bé que ens tingui present en els pensaments, senyal que alguna cosa li preocupa, i això deu ser pel número de consellers que ha perdut en les últimes eleccions generals». Pintat va subratllar que «la crisi financera encara no s’ha solucionat i avui hi ha passat de puntetes, obviant les necessitats i penjant etiquetes».

Finalment, Ladislau Baró, el president del grup parlamentari demòcrata, el partit de Martí, va felicitar-se de la intervenció del cap de Govern i en va qualificar el discurs «de ple de contingut, descriptiu, i en què ha establert prioritats, sobretot en la inversió, perseverant en l’obertura i en l’homologació internacional, el diàleg amb Europa, la sostenibilitat de l’Estat, etcètera, és a dir, els principis rectors de l’acció política de Demòcrates per Andorra des de fa temps, d’intentar no fer només una juxtaposició de polítiques sinó articular-les totes elles. Ha estat un discurs valent, clar, contundent, i amb el qual s’ha arribat a uns nivells de concreció força importants en alguns aspectes».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT