PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els màxims accionistes de BPA exigeixen 365 milions d’euros

La família Cierco presenta una reclamació administrativa contra el Govern i l’INAF

Per IVÁN ÁLVAREZ

Imatge d’arxiu de la façana d’una de les oficines de la Banca Privada d’Andorra.
Imatge d’arxiu de la façana d’una de les oficines de la Banca Privada d’Andorra. | Tony Lara
Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra, els germans Ramón i Higini Cierco, van presentar ahir una reclamació per responsabilitat administrativa contra el Govern i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) pel que consideren «enormes danys que les negligències, omissions i actuacions de l’administració andorrana» els han causat en la gestió del cas BPA. En aquesta reclamació, pas previ a la demanda judicial, s’especifica que experts independents han valorat el Grup BPA en uns 500 milions d’euros i, atenent a la possessió del 75% d’accions del grup per part dels Cierco, aquests reclamen gairebé 365 milions d’euros per danys i perjudicis.
Segons van informar els accionistes majoritaris a través d’un comunicat, la reclamació es podria ampliar a l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) si aquest òrgan «acaba culminant una acció expropiadora amb menyspreu dels drets de propietat legítima preexistents». i als membres dels tres organismes «si es demostra que han pres decisions contra els interessos de la família demandant amb voluntat o negligència». La reclamació, asseguren els germans Cierco, es fonamenta en tot un «seguit d’aspectes que per deixadesa o inoperància de l’administració han ocasionat substancioses pèrdues econòmiques en els actius del grup bancari». L’argumentació que exposen els màxims accionistes són les «actuacions i omissions administratives anteriors i posteriors a la publicació de la nota del FinCEN i que han estat la causa dels danys i perjudicis que ara es demana que siguin compensats». 
El comunicat dels accionistes majoritaris apunta que, des que va esclatar la crisi, la família Cierco «ha ofert la seva cooperació incondicional i il·limitada a tots els organismes que han participat i participen en la gestió de la crisi». Els accionistes majoritaris del banc han expressat, repetidament, la seva decepció en comprovar com la seva predisposició al diàleg per buscar la millor solució per a totes les parts no era escoltada. En el comunicat exposen que tots aquests esforços han estat en va en ser les seves peticions menystingudes i les seves iniciatives legals ignorades. 
Per tant, i atenent a aquesta falta d’atenció i de nul interès en establir un diàleg, la familia Cierco apunta que «es veu forçada a actuar en la defensa dels seus legítims interessos sabent l’enorme cost econòmic i de credibilitat internacional que això pot suposar per al Principat».
La reclamació administrativa/ Els accionistes majoritaris de BPA fonamenten la seva reclamació en dos blocs. Per una banda, les omissions per part de l’administració abans de la nota del FinCEN i les actuacions que haurien perjudicat BPA a partir d’aquell 10 de març. Apunten que «tant el Govern com l’INAF i l’AREB haurien protagonitzat actuacions que han derivat en el dany patrimonial que ara ha de suportar la família Cierco». 
La demanda ressalta el fet que el Govern va desatendre les advertències i sol·licituds d’implementació de mesures que les autoritats americanes van fer a través d’una nota verbal el 24 d’agost del 2014. La reclamació, a més, posa també de relleu que l’INAF no va actuar «degudament» en relació als casos que acabaria usant el FinCEN per acusar BPA en la nota del 10 de març. 
Un altre element que els màxims accionistes consideren decisiu en la causa d’aquest dany patrimonial de BPA és que ni el Govern ni l’INAF no van fer cap al·legació a la nota del FinCEN i que, amb aquesta actuació, es va deixar abandonat el grup bancari andorrà i, de fet, se l’estava condemnant, ja que es donaven «tàcitament per bones i gairebé sense corroborar-les les acusacions de l’agència americana, deixant BPA un altre cop indefensa». 
També posa de manifest la família Cierco com a arma important que gairebé des de l’inici l’administració andorrana va apostar per liquidar el banc, deixant de banda la possibilitat de reestructurar-lo, sense que ni tan sols el FinCEN hagi resolt l’expedient i més encara quan hi ha una demanda als Estats Units exigint que es deixi sense efecte la nota del 10 de març per l’opacitat i la falta de justificació hagudes en el procés. Es destaca que un mes i mig després de la intervenció, l’INAF va determinar que BPA era inviable i la valoració «es va fer amb uns criteris que encara a dia d’avui són desconeguts i sense esperar el resultat definitiu de l’atípica revisió de comptes encomanada a PwC». 
Amb tot, els germans Cierco evidencien que hi ha una relació directa de causa-efecte entre la manca d’una actuació diligent per part de l’administració andorrana en la producció d’un perjudici patrimonial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT