PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els polítics defensen que els Cierco «estan en el seu dret»

Els representants dels grups parlamentaris consideren que l’acció «es veia venir»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Una vista general del Consell general en una sessió.
Una vista general del Consell general en una sessió. | TONY LARA
Una reclamació judicial de 365 milions d’euros per danys i perjudicis podria fer tremolar els ciments de qualsevol institució. El dia després de l’anunci dels accionistes majoritaris de BPA i de la seva intenció de demanar aquesta quantitat al Govern, a l’INAF i, de manera extensible, a l’AREB, ha deixat una ressaca de preocupació i un pòsit d’incomoditat entre l’escorça política del Principat. Els representants dels germans Cierco van enviar ahir una reclamació on, a banda de l’exigència econòmica, exposaven que la gestió de la crisi de la Banca Privada d’Andorra els ha suposat p``erdues per valor de gairebé 500 milions d’euros.

Els grups parlamentaris coincideixen en que, tal i com s’estan desenvolupant els aconteixements, la reclamació judicial era una acció «que es veia venir» i també coincideixen en que els germans Cierco estan en el seu dret de demanar recuperar el que consideren que és seu.

En aquest sentit, el president del Grup Mixt i conseller de PS, Pere López, accentúa la seva preocupació per la ràpida i poc estudiada reacció del ministre de Finances, Jordi Cinca. López creu que «el Govern ha de fer un estudi acurat del cas, de la reclamació judicial dels accionistes majoritaris i posicionar-se quan abans millor». La millor forma per esvair els dubtes que pot ocasionar una reclamació d’aquest magnitud  és que l’Executiu es «manifesti públicament per poder saber si hem d’estar preocupats». Amb tot, el conseller del PS creu que va ser «una temeritat» que Cinca accedís a valorar la reclamació judicial engegada pels Cierco quan «ell mateix va reconèixer no saber els fonaments» de la mateixa.

Precisament, i en clau DA, la força taronja va declinar com a força política analitzar l’acció dels Cierco i van adoptar com a reacció institucional el missatge d’ahir del ministre de finances. És a dir, van subratllar que «les autoritats no han comès cap negligència en el cas BPA, que s’analitzarà la reclamació com cal, i que no tenen cap dubte que no hi haurà cap resolució en contra dels interessos del Govern».

Per part seva, Jordi Gallardo, en representació del grup parlamentari liberal apunta que «era un fet previsible» que els màxims accionistes fessin aquest pas previ a la demanda judicial i que és del tot «lícit que els propietaris de la banca vulguin defensar el que és seu». Gallardo posa l’accent en la hipòtesi que la justícia doni la raó als Cierco i assegura que «si la resolució és favorable, aquest fet suposarà una seriosa dificultat per l’economia del país».

El secretari d’organització de Socialdemocràcia i Progrès (SDP), Joan Marc Miralles, va coincidir amb el traç liberal en apuntar que els accionistes majoritaris «estan en el seu dret» de tirar endavant una reclamació judicial i va insistir en que ells, com a partit, han repetit en vàries ocasions que la forma d’actuar del Govern en l’afer BPA no era la més idònia i que «tot això provocaria més problemes». Amb tot, Miralles valora el pas endavant fet pels germans Cierco com una acció «que era d’esperar».

L’opinió dels grups parlamentaris

Demòcrates per Andorra


El partit Demòcrates per Andorra es va remetre a les declaracions que va fer ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, i va remarcar que «els donem suport». D’aquesta manera, el partit coincideix amb les paraules del portaveu que assegura que les autoritats «no han comès cap negligència en el cas BPA» i «han actuat sempre des del marc de la llei, per tant, no tinc cap dubte que no hi haurà cap resolució en contra el Govern».

Pere López / PS

El president del grup mixt i conseller del PSva indicar que «vista la rellevància del tema, esperem que el Govern faci un estudi acurat i es posicioni de forma pública per tranquilitzar-nos». López no entén com Jordi Cinca va fer declaracions de forma «improvisada i sense conéixer el contingut de la reclamació. Fer-ho en calent va ser una temeritat». «Espero que es manifestin per saber si hem d’estar preocupats», va cloure.

Jordi Gallardo / LD’A

El president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, va remarcar que «és lícit que els propietaris de la banca hagin volgut defensar el que és seu». A més, la reclamació administrativa era un fet «previsible i és preocupant», perquè si la resolució és favorable pels Cierco, «suposarà una dificultat per l’economia del país», i «el Govern hauria de fer un full de ruta per pensar com afrontar aquesta possible situació».

Joan Marc Miralles / SDP

El secretari d’organització de Socialdemocràcia i Progrés va coincidir en que els accionistes majoritaris de la Banca Privada d’Andorra «estan en tot el seu dret de reclamar jurídicament». A més, «nosaltres ja hem repetit en diverses ocasions que les accions del Govern no eren les més correctes, i que això segurament portaria a més problemes». Per tant, és un fet «que era d’esperar».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT