PUBLICITAT

Andorra La Vella

El raonador del ciutadà recomana reduir el temps de presó preventiva

Rodríguez aconsella rebaixar l’alt percentatge de persones a l’espera de judici o de sentència ferma

Per MARISA DA COSTA

Porta d’accés al Centre Penitenciari del Principat, ubicat a la Comella.
Porta d’accés al Centre Penitenciari del Principat, ubicat a la Comella. | ALEX LARA
Una bona part de les persones privades de llibertat al Centre Penitenciari es troben en l’actualitat en situació preventiva. Del total d’interns a la Comella, més d’un 65% està a l’espera de ser sotmès a un judici o bé a l’expectativa de conèixer el veredicte dels magistrats, una vegada immersos en les deliberacions. El raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, veu en la imperiosa necessitat de rebaixar aquesta xifra «un dels principals elements» en què, entre altres tasques pendents, hauria de centrar-se l’administració de la Justícia.
 
Rodríguez, qui creu que «la Justícia s’hauria d’agilitzar en tots els sentits» per tal d’acollir-se precisament a la premissa que se li sobreentén, va assegurar que cap pres no hauria de passar més temps de l’estrictament necessari a la presó, a excepció que així ho dicti una sentència ferma per part del Tribunal de Corts o altres estaments pertinents. Un precepte al que únicament s’ajusta un 34% dels reclusos.  En aquest sentit, Rodríguez va instar les autoritats a treballar per tal d’assolir un descens notable del percentatge de població interna restant, tancada com a mesura preventiva.
 
El representant i defensor dels particulars davant de les diferents administracions públiques i parapúbliques va recordar que des la institució que encapçala es manté un contacte constant amb els presos, sempre que ells així ho sol·licitin, així com també es realitzen visites periòdiques a les instal·lacions per tal de «vetllar perquè els drets humans tinguin una aplicació lògica» dins de la penitenciaria. Mantenir retingudes persones que no han estat dictades culpables és precisament una vulneració d’aquests drets fonamentals, en violar-se la seva presumpció d’innocència. De fet, el Comitè contra la tortura de les Nacions Unides va instar l’anterior Govern a revisar el temps de presó preventiva i el nombre de persones sotmeses a aquesta condició.
 
Reduir el temps de presó preventiva, segons l’opinió del raonador, no només permetria adherir-se a les recomanacions internacionals i respectar els drets humans, sinó que a més afavoriria la reinserció social dels interns. Rodríguez va afirmar que «quan una persona té una referència de quan s’acabarà la seva pena, no només li és menys pesat sinó que té l’expectativa de sortir» i, consegüentment, «s’esforça per la reducció de la pena mitjançant un millor comportament». Per contra, «una persona que no sap quan sortirà» provoca més problemes a nivell intern o bé no es mostra propens a la reinserció per manca de confiança, precisament, en la Justícia. Del més d’un 65% de presos en situació preventiva, el 28,8% encara no ha passat per un judici, malgrat portar mesos empresonats. L’altre 35,6% espera sentència ferma o l’absolució. 

Nacions Unides insta a abaixar la xifra de preventius

La recomanació emesa pel raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, ja havia estat traslladada al Govern per part d’autoritats internacionals. Encara no fa dos anys, comitè contra la tortura de les Nacions Unides va emetre un informe en què instava els estaments que s’encarreguen de la justícia a reduir el número de persones retingudes a les instal·lacions del Centre Penitenciari com a mesura preventiva. L’ONU rebutja la modalitat preventiva en considerar innocent qualsevol ciutadà fins que no es dicti el contrari. 
 
Lluny de rebaixar el nombre de presos preventius, aquesta xifra va augmentar el darrer any judicial i, per tant, en comparació amb l’exercici 2013-2014, moment en què es va emetre l’informe des de les Nacions Unides. El comitè internacional també recomanava en aquest document crear un organisme independent que supervisés l’actuació de la policia però lloava les millores executades a la Comella. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT