PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA desmenteix que el pacte deixi a Cd’I triar el cap de la candidatura

La plataforma de Sant Julià de Lòria confia en Bartolomé per intentar desbancar UL del comú

Per JOAN RAMON BAIGES

Sílvia Riva xerra amb Baró i Meritxell Mateu durant una sessió al Consell General, l’any passat.
Sílvia Riva xerra amb Baró i Meritxell Mateu durant una sessió al Consell General, l’any passat. | ÀLEX LARA
L'escenari a Andorra la Vella pel que fa a DA i Cd’I continua sent el mateix malgrat les reunions que ahir van mantenir ambdues formacions. Des de la coalició s’esperava ahir a la nit una trucada per conèixer el resultat de la reunió, però s’hi ha avançat poc. El ministre demòcrata Jordi Cinca va indicar a aquest rotatiu que la reunió l’havia mantingut el comitè local i no la comissió de candidatures, i que per tant no es podia pronunciar en relació a la llista.
Sí que ho va fer sobre el pacte que van segellar el cap de Govern, Toni Martí, i la ministra de Salut, Rosa Ferrer. Cinca va negar que aquest acord permeti a la coalició triar el número u, i va afegir que «l’acord a les generals s’ha de reproduir a les comunals amb la millor candidatura possible, i si és un nom proposat per Cd’I el que suma més entre la ciutadania no hi posarem cap problema, però si és de DA, ha de ser el mateix». El ministre de Finances va precisar que si hi ha «voluntat de coalició, entenem que s’ha d’escollir aquell candidat que més suport tingui entre la ciutadania».
Tot apunta que Cd’I i DA aniran per separat. Un nom els separa: Jordi Minguillón. La coalició de Ferrer defensa aferrissadament que l’actual cònsol d’Andorra la Vella ha de tenir l’oportunitat de la reelecció perquè «és il·lògic defensar que el cònsol sortint no pugui tornar a presentar-se. Ha ajudat a redreçar les finances comunals i la seva gestió ha estat excel·lent», van subratllar ahir fonts de Cd’I.
Des de la coalició és veu amb sorpresa la possibilitat que «s’hagi de treure algú del Consell General per fer una candidatura». Aquest algú és la consellera Conxita Marsol, la candidata que té DA per fer una llista que està quasi llesta.

Marsol / Altres fonts van indicar que quan Cinca i Sílvia Riva van arribar ahir a la reunió del comitè local, van descartar el pacte perquè, segons van afirmar, Minguillón no és el candidat de DA. Tot apunta que els demòcrates de la capital tenen molt avançada la candidatura amb Marsol com a cap de llista, i que Riva va sentenciar que tot està ja decidit.
La coalició va mantenir ahir la seva postura: «Si DA veta Minguillón, presentarem la nostra candidatura». Cinca, per la seva banda, es va referir a l’«element nou que va fer Cd’I dijous –el comunicat», tot mantenint que cal «prioritzar una llista conjunta que respecti la coalició –entre DA i Cd’I– i consolidi l’opció més idònia». Pel portaveu del Govern la coalició «no passa per un pacte previ, sinó per triar la millor candidatura possible entre les persones més capacitades per tirar un projecte endavant. I va insistir: «No existeix un pacte previ que digui que Cd’I tria el número u».

El rival d’UL /  A Sant Julià de Lòria la plataforma que uneix DA, PS, SDP i independents decidirà avui que Bruno Bartolomé (PS) vagi de número u. A la tarda es reunirà la comissió de candidatura i a la nit hi ha programada una altra trobada. El segon de la llista serà un independent –hi ha dos noms.
D’altra banda hi ha informacions que apunten a que el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, estaria preparant una llista paral·lela amb Rossend Areny de segon, Marc Codina al tercer lloc, i Joan Traveset com a quart. Ladislau Baró, per la seva banda, s’ha compromès a donar suport a la candidatura de la plataforma laurediana.

El PS es desmarca de la proposta de Dolsa
El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata es va reunir dijous al vespre per fer balanç de la situació de la preparació de candidatures per a les eleccions comunals. Segons explica el PS en un comunicat, es va valorar positivament el treball amb les llistes a les tres parròquies on està garantida la presència de la formació. «Aquestes estan molt avançades, a l’espera de com evolucionin les converses amb SDP», s’assenyala en el comunicat, on s’indica que la voluntat és construir una coalició de partits progressistes «davant d’altres opcions conservadores». El PS aprofita per «desmentit de forma rotunda que persones del comitè local del PS a Ordino s’hagin plantejat formar part d’una plataforma impulsada per Cd’O». En el comitè directiu es va evidenciar «la bona marxa de la feina de confecció de programa i de llistes a Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany», on els respectius comitès locals tenen pràcticament enllestits els equips de candidats que concorreran a les eleccions.

Tot i això, l’aprovació de les llistes definitives trigarà uns dies perquè se segueix mantenint negociacions amb SDP amb la voluntat –«almenys per part del PS»– de poder tancar un acord per concórrer conjuntament amb una coalició progressista. A Canillo i Ordino, els comitès locals no tanquen portes a formar una candidatura encara que des del PS es reconeix que «aquesta possibilitat és pràcticament nul·la». Des del comitè directiu es valora de forma molt positiva les candidatures que s’estan preparant a les parròquies on fins ara tenia representació als comuns.

Trouget i Lafoz fan el tàndem liberal a la parròquia d’Encamp
Finalment Jordi Trouget i Maribel Lafoz conformaran el tàndem de Ld’A a Encamp. Els liberals han confeccionat una llista pròpia després que no hagin fructificat les converses amb Units pel Progrés (UP), que ha optat finalment per una aliança amb Demòcrates per Andorra (DA). Trouget i Lafoz són molt coneguts a la parròquia. Ell és propietari d’una companyia d’autocars, mentre que Lafoz és comissària del cos de policia i havia ocupat la direcció adjunta.

DA i UP –junts– confien en l’actual cònsol menor de la parròquia, Jordi Torres, i la consellera major, Esther París. Des de l’espai de centreesquerra PS i SDP continuen amb les negociacions. Tot i que des del comitè directiu del PS s’hagi anunciat que les possibilitats d’un pacte amb SDP són gairebé nul·les, fonts de PS van indicar ahir que l’acord està quasi a punt i que Joan Sans serà el candidat de la llista compartida a Encamp, mentre que SDP ha d’escollir el número dos. Per tant hi hauran tres llistes a la parròquia.
PUBLICITAT
PUBLICITAT