PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Ball de xifres del valor de Vall Banc

Les dades de Key Capital Partner són molt pitjors que les presentades pel ministre

Per E. J. M.

El president de l’AREB, Albert Hinojosa, en una compareixença al Consell General.
El president de l’AREB, Albert Hinojosa, en una compareixença al Consell General. | TONY LARA
Ball de xifres en el serial del valor final de venda de Vall Banc, el banc bo de Banca Privada d’Andorra. Key Capital Partner (KCP), l’empresa que dirigeix el procés de subhasta de Vall Banc, ha entregat un llibret amb les dades d’actius i passius als potencials compradors de l’entitat i, segons el diari digital Crónica Global, el valor és inferior al que s’havia comentat fins ara, exactament, 460 milions d’euros menys. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va declinar ahir valorar les dades per desconeixement però va admetre que les xifres que fins ara manejava eren «a 31 de maig i el llibret inclou l’últim anàlisi de comptes, per tant, entenc que KCP té la informació actualitzada».

Amb tot, i sempre segons Crónica Global, «l’informe de Key Capital detalla el balanç de Vall Banc amb data del 6 de juny», és a dir, tan sols sis dies després de la data defensada per Cinca. Poden canviar tant les xifres en la feina realitzada en tan sols sis dies més?

El ministre tampoc va voler especificar quants dels comptes de la clientela de BPA han passat a Vall Banc, és a dir, que han superat l’auditoria de PricewatershouseCoopers (PwC) perquè no són sospitosos de blanqueig de diners ni de cap moviment estrany. Cinca, no obstant això, va admetre que «el nombre de clients que passa a Vall Banc és molt significatiu, i té tota la lògica del món, però no m’aventuro a donar xifres».

Fora dels cercles oficials es parla que el 95% dels comptes de BPA són bons i, per tant, han passat a Vall Banc. El 5% restant són els comptes sospitosos. Segons Cristina Farrés, de Crónica Global, «o bé el 5% dels clients de l’entitat intervinguda concentraven saldos per valor de 460 milions d’euros, aproximadament el 36% del total del banc, o han aparegut de nou noves pèrdues en el balanç». En cas que s’identifiquin noves pèrdues, s’incrementa el perill que la clientela no recuperi els seus dipòsits ja que potser no hi haurà prous fons disponibles per cobrir el forat generat. Cinca, per la seva part, va reiterar per enèsima vegada que l’objectiu és que «la clientela recuperi els seus diners i que no costi diners a l’Estat».

Dilluns que ve, dia 9, s’esgota el termini perquè les empreses interessades en adquirir Vall Banc presentin les seves ofertes a KCP.

Mentrestant, continua el secretisme al voltant de tot l’afer: el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, continua en presó preventiva sota secret de sumari i no transcendeixen les xifres reals del valor de Vall Banc i les pèrdues de BPA.

A més, cada dimecres es reuneix la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera però ningú en diu ni piu. En la sessió d’ahir va comparèixer el president de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, per informar sobre el seguiment del calendari presentat del procés de resolució de l’entitat BPA.
El cas BPA continua amb incògnites pendents d’esclarir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT