PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

El Comú assegura que no coneixia l’informe del Govern de fa un any

El conseller de Finances lauredià insinua que la direcció de Naturlandia sí n’estava al corrent

Per ESTHER JOVER MARTIN

La instal·lació del Tobotronc està tancada per realitzar-hi millores.
La instal·lació del Tobotronc està tancada per realitzar-hi millores. | TONY LARA
Tot i que el departament de Transports va enviar un informe fa un any advertint de deficiències i riscos per a la seguretat del giny Tobotronc, a Naturlandia, el Comú de Sant Julià de Lòria no en sabia res. El conseller de Finances lauredià, Juli Besolí, ho va admetre després de la sessió de Consell de Comú celebrada ahir i, a més, va insinuar que la direcció del parc ja ho sabia i no ho havia notificat al Consell d’Administració, presidida pel màxim accionista de la societat Camprabassa, és a dir, el Comú.

«Nosaltres no ho coneixíem», va mantenir Besolí, «allà dalt hi ha una direcció que està gestionant el parc, i hi ha uns tècnics del Tobotronc que hauran d’explicar què és el que ha passat. Ja hem parlat amb la direcció de Naturlandia perquè ens aportin les seves explicacions i puguem preparar les al·legacions que hem de presentar al Govern».

Durant el Consell de Comú d’ahir, els consellers de l’oposició van preguntar al cònsol menor lauredià, Manel Torrentallé –la cònsol major, Montserrat Gil, va estar absent– per què no s’havia actuat abans si des del departament de Transports del Govern es va enviar fa un any un informe advertint de mancances en el giny amb finalitats lúdiques. El cònsol va evitar donar cap resposta, però després, el conseller de Finances, davant dels mitjans de comunicació va voler insistir que «va ser a iniciativa de Camprabassa que vam iniciar la inspecció corresponent del Tobotronc» abans de rebre l’avís del Govern que si no se solucionaven les deficiències la societat seria sancionada amb 60.000 euros. La notificació de l’Executiu va arribar dilluns passat a la tarda, dia 9, mentre que la revisió anual de la instal·lació es va realitzar el 30 d’octubre.

El conseller d’Unió Laurediana  va insistir que en la revisió del dia 30 amb l’empresa certificadora TÜV Rheinland es van detectar deficiències i es va decidir tancar el Tobotronc mentre se solucionaven els problemes. A més, va subratllar que en cap moment el Govern ha exigit el tancament del Tobotronc.

Quant als accidents que alguns usuaris han patit al giny i un sinistre denunciat a la Policia aquest estiu, Besolí va explicar que, de vegades, «la gent denuncia sense dir-nos res, va a la Policia o a l’Hospital per un cop, però per a nosaltres un accident és que vingui la Policia al parc, l’ambulància i en quedi constància». El conseller va afegir que, des del 2012, quan Naturlandia va començar a ser 100% operatiu –el Tobotronc es va inaugurar el 2007–, han passat pel giny més de mig milió d’usuaris. «Prioritzem la seguretat dels treballadors i dels usuaris i els accidents s’han reduït a gairebé zero», va replicar.

Per la seva part, el conseller d’SDP, Josep Roig, va insistir que l’informe de l’empresa certificadora TÜV Rheinland de l’octubre del 2014 ja deia que hi havia «unes deficiències greus que s’han de resoldre amb caràcter d’urgència» i un mes després, des del Govern es va emetre un informe de ratificació. «Aquesta qüestió se sabia i el parc n’havia de ser coneixedor. El que em sorprèn és la lleugeresa demostrada en aquest cas per un dels màxims responsables del Consell d’Administració de Camprabassa que, lluny d’assumir la responsabilitat i admetre que han comès un error, minimitza la qüestió. És molt greu mantenir una instal·lació oberta un any que no és segura».

El conseller del PS, Rossend Areny, va reiterar que «els tècnics de Govern han avaluat greus mancances de seguretat del Tobotronc i diuen que fa un any que ho havien notificat a l’actual majoria, o a la societat Camprabassa, que havien de fer aquestes reparacions». Areny va lamentar que durant la sessió de Consell de Comú d’ahir «no se n’ha tret l’aigua clara i espero que els pròxims dies se sàpiga com acabarà la cosa i si es fa efectiva la sanció de 60.000 euros, que no cau perquè sí, és perquè hi ha un motiu».

Amb tot, Besolí va subratllar que «Naturlandia no és només el Tobotronc» i va animar tothom a seguir pujant al parc.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT