PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acusacions demolidores dels numismàtics europeus

Denuncien que al voltant dels euros andorrans s’ha format un mercat negre que ha generat cinc milions

Per JOAN RAMON BAIGES

Cues a les portes d’una filatèlia, el gener passat.
Cues a les portes d’una filatèlia, el gener passat. | Tony Lara
El que va ser una emissió històrica porta camí de convertir-se en un maldecap pel Govern. Si primer van ser els numismàtics andorrans els que es van queixar de la distribució de les monedes, ara són els europeus els que alcen la veu amb paraules majors, i parlen de mercat negre i fins i tot de màfia que, insinuen, està emparada per l’Executiu en no haver sabut establir suficients mecanismes de control.
Ruben Pulido, director de PULIFIL €uro Specialist i portaveu del grup de professionals Coin Collectors & Professionals Outraged by Andorra (CCPOA, Col·leccionistes de Monedes i Professionals Indignats amb Andorra), explica en un comunicat que recull Europa Press els motius pels quals s’ha creat una plataforma que té la intenció d’adreçar-se al Banc Central Europeu (BCE) i al Defensor del Poble Europeu.
Les acusacions són greus, molt, però de moment no han motivat cap resposta oficial. Afirma el representant dels numismàtics europeus: «Al voltant dels euros andorrans es va crear tota una màfia, tota una xarxa que en molts casos fins i tot estava jerarquitzada. Des del funcionari lligat al propi Govern del país que facilitava la sortida de jocs d’euros d’Andorra suplantant identitats com si d’un joc de nens es tractés, fins a la persona que es trobava darrere d’aquest funcionari per posar a disposició de qui fes falta tal mercaderia amb fins a un 500% de beneficis aplicats de forma totalment il·lícita».
N’hi ha més. La CCPOA calcula que la venda d’euros al marge dels canals oficials va portar al principi a generar beneficis «totalment opacs» que ascendeixen a més de tres milions d’euros. Què va fer el Govern? Segons aquest col·lectiu: «Mirar cap a un altre costat, mentre s’assentava així el mercat negre dels euros». I quan obria boca ho feia amb una «declaració que únicament empitjorava la situació, comunicats totalment erràtics que buscaven calmar la situació, que avivaven més el foc de l’especulació, una mala praxi en tots els sentits».  Si la descripció que Pulido fa de l’inici de l’emissió es catastròfica, la situació actual és apocalíptica, si s’ha de fer cas de les seves manifestacions.

pitjor que abans / Aquest professional considera que en l’actualitat les irregularitats al voltant d’aquesta emissió segueixen en augment, «el mercat negre segueix sense ser tallat i es troba més viu que mai». Del Govern, critica que  «treu pit i presumeix de beneficis per al país que giren al voltant d’aquesta emissió, beneficis econòmics». Jordi Cinca va situar aquests beneficis econòmics en 1,4 milions d’euros, «beneficis oficials que res tenen a veure amb aquells totalment opacs que s’han mogut en un mercat secundari que el mateix Govern ha tolerat i ha propiciat, en un mercat negre que a dia d’avui i segons els últims càlculs se situen propers als cinc milions d’euros, totalment demostrables, palpables i dels quals el mateix BCE i la Comissió Europea haurien de tenir constància».
Des de fa ja uns mesos, la CCPOA –plataforma formada per més de 100 integrants– treballa perquè aquesta «lamentable situació» sigui d’alguna forma regulada i sancionada. Així, com a primers passos s’han establit comunicacions amb el Defensor del Poble Europeu, «el qual ens està donant el seu suport i ens està facilitant les vies necessàries per portar aquest assumpte a les institucions europees per així poder resoldre la situació, que lluny de ser controlada pel Govern d’Andorra està sent alimentada de forma totalment descontrolada».
El 9 de novembre passat tots els professionals afectats a nivell internacional van enviar múltiples demandes administratives al Ministeri de Finances.

distribuïdors / El col·lectiu critica també que als tres únics establiments numismàtics del país, «sense cap tipus d’avaluació prèvia» se’ls va concedir la possibilitat de ser distribuïdors d’aquestes emissions.
Pulido manté que tot va començar malament, quan els primers euros van passar a mans dels ciutadans: «Llargues cues inundaven els establiments numismàtics del país de ciutadans del Principat que amb total normalitat adquirien cinc exemplars que amb posterioritat venien al carrer a alguns comerciants estrangers a més del doble del seu preu de venda al públic, en tan sols uns minuts, un joc oficial d’euros d’Andorra per a col·leccionista passava de costar 24 euros a vendre’s a la mateixa porta dels establiments a un preu mitjà de 60 euros, es forjava així tot un mercat secundari que establia els seus beneficis a tenor del comportament del Govern, que lluny de calmar tal especulació, la seguia alimentant amb la imposició de mesures reguladores que en res ajudaven a pal·liar el mercat negre».

CINCA VA ADMETRE ERRORS
El ministre Cinca va entonar el mea culpa el setembre passat i va admetre que «no estic satisfet de com ha anat el procés, si pogués tiraria enrere algunes coses. La voluntat no era l’especulació». Cinca va afegir que amb l’emissió del 2015 «segur que estarem més tranquils». Va fer aquestes manifestacions en una compareixença  parlamentaria.L’emissió del 2015 es posarà en circulació a través de França, ja que la fabricació i distribució de moneda s’alterna amb Espanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT