PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Jordi Ortiz guanya el cinquè premi Carlemany amb ‘Vorejant els límits’

L’autor ja es va endur un accèssit a la 38a Nit literària pel recull ‘Essència de papaia’

Per ESTHER JOVER MARTIN

Jordi Ortiz, amb el premi Carlemany a la mà, acompanyat per la ministra de Cultura (a la seva dreta) i part del jurat jove, ahir.
Jordi Ortiz, amb el premi Carlemany a la mà, acompanyat per la ministra de Cultura (a la seva dreta) i part del jurat jove, ahir. | TONY LARA
Fins a on pot arribar el control dels individus? Quines conseqüències tindrà el disseny genètic dels fills? Mediten els ordinadors sobre qui els va crear? Què hi ha més enllà de la vida? Són algunes de les preguntes que planteja Jordi Ortiz a Vorejant els límits, el conjunt de narracions que ha guanyat el cinquè premi Carlemany de foment de la lectura. El premi està dotat amb 10.000 euros pel Govern, Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana. L’obra la publicarà Edicions Proa el març del 2016.

Vorejant els límits són 29 contes que plantegen una «dificultat creixent de lectura», amb relats que tracten, per aquest ordre, temes «sociològics, biològics, cibernètics i metafísics», va explicar ahir Ortiz. «Demanem al lector un esforç, que reflexioni sobre cada tema que es planteja». A més, l’autor està especialment orgullós d’haver guanyat un premi en què el jurat són joves: «Normalment els adults proposem lectures als joves, i aquí són ells els que proposen lectures als adults», va afegir.

L’editor de Proa, Josep Lluch, va valorar «la virtut del bon observador del present, que especula sobre el futur pròxim». Amb tot, Lluch va subratllar que Vorejant els límits «no és ciència-ficció». «Es tracta d’una extrapolació de les dades que tenim actualment», va aclarir l’escriptor, «Jules Verne, Aldous Huxley, Arthur C. Clarke, imaginaven un futur que, en molts casos, es va complir. Plantejo simples possibilitats».

Ortiz està en ratxa. Fa uns dies es va endur l’accèssit del premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions de la 38a Nit literària, amb el recull Espectre de papaia, i ahir va saber que també havia estat finalista del premi Fiter i Rossell de novel·la.  «Ha estat una coincidència, estaré encantat de tornar a Andorra sempre que calgui per temes literaris». Aquest any també ha guanyat el premi Ciutat de Badalona pel recull de contes Oprimits, que ja està a impremta, i un premi de narrativa per a infants a Perpinyà. El seu primer premi el va obtenir amb Essència de guaiaba, l’any 2010, a Elx. El 2011 va rebre el premi Mallorca de narrativa juvenil per In absentia (Judici a la Terra).

26 MANUSCRITS A CONCURS / La ministra de Cultura, Olga Gelabert, va voler destacar ahir la progressió creixent del premi Carlemany: «de quatre originals presentats en la primera edició, la del 2011, als 26 d’aquesta última convocatòria». L’editor de Proa va aprofitar per qualificar el format del premi de «valent, imaginatiu i audaç». Tot i que el certamen està obert a tots els gèneres literaris, és la primera vegada que no guanya una novel·la.

La selecció dels tres finalistes dels 26 originals presentats al certamen literari el va realitzar el consell lector format per les escriptores Núria Pradas i Mercè Escardó, els professors Olaya Gordillo, Sílvia Sinfreu i Carmen Pegalajar, dels tres sistemes educatius, i Josep Lluch, editor i representant d’Edicions Proa. Les tres obres finalistes es van entregar al jove jurat perquè les valorés i escollís la guanyadora, sempre sota la supervisió del professorat de literatura.

Els membres del jurat juvenil de la cinquena edició del premi han estat: Laura Riba, Marina El Hihi i Marc Medeiros, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp; Marc Camardons, Martín Salvador Aísa i Xavier Ribert, del Col·legi Sant Ermengol, i Carolina Llorens, Maria Braque i Marta Font, del Lycée Comte de Foix.

Ortiz i el jurat es van conèixer ahir a l’acte d’entrega del premi, que es va celebrar ahir a la tarda a l’Andorra Park Hotel.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT