PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els recursos dels bancs creixen un 29%

L’anuari de l’Associació de Bancs Andorrans exclou les xifres de BPA

Per EL PERIÒDIC

Cartells de tres de les entitats financeres que analitza l'ABA.
Cartells de tres de les entitats financeres que analitza l'ABA. | TONY LARA
Els recursos gestionats per les entitats bancàries –excloent BPA– van augmentar un 29% durant el 2014 fins arribar als 43.965 milions d’euros, segons ha informat l’Asssociació de Bancs Andorrans (ABA) en el seu anuari. L’ABA indica que l’import ha marcat un nou màxim històric, fet que s’atribueix a l’increment de la mediació de clientela efecte de la internacionalització. Quant als beneficis, el document de l’ABA reflecteix que han patit una lleugera disminució del 0,75%, situant-se el 2014 en 183,2 milions d’euros, segon informa l’ANA.

En l’anuari, l’ABA assenyala que el 2015 ha estat marcat per la nota del FinCEN contra BPA, que qualificava l’entitat de sospitosa en matèria de blanqueig de capitals, revelació davant de la qual la banca andorrana ha posat com a prioritat la preservació i la confiança del sistema financer. L’ABA destaca que els bancs mantenen unes «excel·lents» ràtios de solvència i liquiditat i que, tot i l’entorn complex, el sector bancari andorrà «està preparat» per fer front als diversos canvis que es presenten, especialment a l’adaptació als estàndards internacionals per poder competir en igualtat de condicions amb la resta de places financeres mundials.

Andbank és la primera entitat en recursos gestionats, seguida de Crèdit Andorrà, MoraBanc i Banc Sabadell d’Andorra. Quant a les inversions creditícies, també han baixat lleugerament situant-se en 6.183 milions d’euros, i representen el 44% del total de l’actiu. Una altra xifra destacada són els bons nivells de ràtios de solvència i liquiditat de les entitats, que es mantenen en el 20,75% i el 68,11% respectivament. El 2013 aquestes ràtios se situaven en el 22 i el 66,71%.

L’associació destaca que davant de l’escenari internacional «difícil i complex», en què cal adaptar-se a la normativa bancària europea i als estàndards per a la transparència fiscal, els bancs andorrans es diferencien per ser les entitats «més sòlides, amb millors models de negoci i millors equips de professionals». L’ABA assegura que el sector bancari està preparat per fer front «amb serenitat i confiança als reptes de futur».
Finalment, l’ABA assegura que arran de l’afer BPA, la seva prioritat ha estat preservar la confiança i la reputació del sistema financer davant les institucions, mercats i clients.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT