PUBLICITAT

La Massana

El comú i EMAP fan la primera recompra de les participacions

L’objectiu és cobrir els 19 milions d’euros de preferents dels bancs

Per ESTEFANIA GRACIA

Una sessió ordinària del consell celebrada al Comú de la Massana.
Una sessió ordinària del consell celebrada al Comú de la Massana. | TONY LARA
El Comú de la Massana va aprovar ahir durant la sessió de consell la primera adquisició de participacions preferents de les Estacions de Muntanya Arinsal-Pal, SAU (EMAP). Una iniciativa que ja estava prevista durant aquest mandat i que té com a objectiu anar recuperant els 19 milions d’euros que actualment tenen els bancs en participacions preferents de l’estació. 
 
D’aquesta manera, abans de finalitzar l’any, el comú recomprarà a les entitats financeres un total de 1.461.500 euros. Per la qual cosa, els bancs passaran a tenir 17,5 milions d’euros en participacions. «Es pot fer així una solució històrica al problema d’endeutament de la Massana». Però aquesta xifra encara es reduirà més a principis del proper any, ja que com va avançar ahir el cònsol major de la Massana, David Baró, «la setmana que ve el Consell d’Administració de la societat EMAP SAU també donarà llum verda a la recompra de participacions preferents dels bancs per un import d’1,46 milions». Així, al gener de 2016, els bancs passaran a tenir tres milions menys d’euros en participacions deixant la xifra en 16.
 
Per la seva part, Baró va voler recordar que aquesta recompra és voluntària i que en cap moment el comú tindrà obligació de dur-la a terme, tot i que és «una partida pressupostària que es tindrà en compte durant els comptes del proper any i la idea política és de seguir amb la recompra». 
 
En aquesta ocasió, «com hem vist que teníem prous diners per fer-hi front, vam decidit fer la primera adquisició», va assegurar Baró. A més, el cònsol major va remarcar que «actualment el comú té una capacitat inversora anual de tres milions d’euros, sis vegades més que al 2012». D’aquests, 1.700.000 s’han destinat durant aquest any a fer accions a la parròquia, tot i això, des de l’oposició, el conseller Robert Call va destacar que «es podrien haver fet més inversions». Un fet que Baró no creu adient, «durant aquest any hem augmentat els beneficis, però és un fet extraordinari, i hagués sigut una mica imprudent fer més partides d’inversió sense tenir del tot segur que s’augmentarien els ingressos».
 
Amb aquesta inversió financera, els comptes de tancament del 2015 tenen com a resultat un superàvit d’aproximadament 800.000 euros. Ja que la memòria de la liquidació del tercer trimestre presentada ahir al consell va mostrar un superàvit de 2,3 milions d’euros, però restant els 1.461.500 que el comú invertirà en l’EMPA, la xifra queda reduïda.
 
Vers aquest fet, el conseller de finances del comú, Miquel Llongueras, va destacar que durant tot el mandat la parròquia ha gastat menys del que ha ingressat. «D’una banda, hem tancat tots els pressupostos amb superàvit, i ho tornarem a fer amb el dels 2015, cosa que ens ha permès generar un saldo de tresoreria positiu, que tenim dipositat a les caixes dels bancs, de 4,6 milions d’euros». 
 
D’altra banda, «a dia d’avui ja hem rebaixat l’endeutament en 29 milions d’euros: deu milions, a partir d’una gestió rigorosa dels pressupostos durant quatre anys, i dinou, amb l’emissió de participacions preferents», va remarcar Llongueras.
Amb aquestes xifres, a data 30 de setembre, l’endeutament global del comú queda fixat en 14,6 milions d’euros, un 11% per sota de l’inici de l’exercici 2015.
 
Altres aprovacions / Durant el consell de comú d’ahir també es va aprovar suplementar el crèdit destinat a la partida Nadals i Reis per un import de 8.354, 78 euros. Aquests diners es finançaran mitjançant l’aportació de 4.000 euros per part del Quart de la Massana i la resta l’aportarà el comú. 
 
La decisió ve donada degut al mal estar en que es trobava el pessebre de la parròquia i la necessitat de millorar-lo. 
 
D’altra banda, el comú també va aprovar l’inici dels treballs de refecció del mur que dóna accés a la depuradora d’Anyós per un import de 29.782 euros. Tot i que no hi ha una data establerta per començar les obres, Baró va assegurar que es faran en caràcter d’urgència i que abans de finalitzar l’any ja estaran acabades. «A més, tenint present el pressupost ja es veu que seran unes obres senzilles i que duraran com a molt tres setmanes», va aclarir el cònsol major. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT