PUBLICITAT

Andorra la Vella

El cap de la Uifand evita fer declaracions entorn del cas BPA

Fiñana apunta una pujada «espectacular» en l’obertura d’expedients aquest any en comparació amb el 2014

Per Marisa da Costa

El cap de la UIFAND, Carles Fiñana, a l’espera dels mitjans per presentar la memòria d’activitats del 2014, ahir.
El cap de la UIFAND, Carles Fiñana, a l’espera dels mitjans per presentar la memòria d’activitats del 2014, ahir. | Tony Lara
Si l’increment donat en l’impuls d’expedients per part de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAND) va ser notable durant l’exercici passat, l’augment per al 2015 es vaticina «espectacular». És l’auguri avançat pel cap de la UIFAND, Carles Fiñana, durant la presentació de la Memòria d’Activitats del 2014 efectuada ahir a l’edifici administratiu del Govern. Qüestionat en diverses ocasions al voltant del ‘cas BPA’ en finalitzar l’exposició de l’«exitós» balanç del 2014, el dirigent de l’àrea de prevenció de blanqueig de capital i contra el finançament del terrorisme al Principat va eludir «fer esment» de l’afer tot apuntant a la seva compareixença davant de la comissió de seguiment, reunió que es repetirà el proper dia 25 després de ser novament interpel·lat, segons va informar.
 
Fiñana va evitar fer referència a eventuals sospites, per part de la unitat, de l’execució de males praxis relacionades amb Banca Privada d’Andorra (BPA) abans no es fes pública la nota del Tresor nord-americà el passat 10 de març. També va callar en ser preguntat sobre les declaracions dels grups parlamentaris de l’oposició tot apuntant a la manca de transparència de la institució.
 
El representant de la UIFAND va evitar així vincular el creixement en la xifra d’expedients oberts durant l’exercici actual i en comparació amb el donat el passat 2014, situat en el 125%: el servei d’intel·ligència financera va instar en tot l’any 18 dossiers, 10 més que al 2013. Menys evident però també destacable va ser l’increment en el nombre d’expedients que van acabar essent judicialitzats. Del gràfic que per primera vegada es presenta davant de l’opinió pública, pot extreure’s la pujada de 18 a 25 en la xifra de dossiers que es van derivar cap a la Fiscalia i entre els quals es destaquen els originats els bancs (amb 14 declaracions de sospita), seguits de lluny pels instats a càrrec de la UIF i organismes forans equivalents (tant la primera com els segons van engegar 4 expedients que acabaven a la batllia el 2014). 
 
Arrel de la judicialització d’aquests 25 expedients i tal com s’informa a través de la memòria, , es van iniciar un total de 4.372 investigacions, de les quals 3.205 giraven entorn de persones físiques. La resta –1.167– es centraven en les jurídiques. El 2013 les persones investigades eren 3.478. Aquest ascens es contraposa a la caiguda donada en l’àmbit de la cooperació, tant a nivell internacional com a l’interior del país. 
 
Disminueix la cooperació/ A les estadístiques exposades ahir davant la premsa i posades a disposició dels interessats a través de la xarxa, pot constatar-se la caiguda donada en les relacions entre la UIF i altres institucions com són el Govern, la Justícia o la Policia. ünicament va augmentar la cooperació amb l’Institut de Finances (INAF). La mateixa tendència es va seguir en clau internacional: les sol·licituds d’entitats homòlogues a la UIF va baixar de 26 a 22 i de 12 a 11 pel que fa a l’operació contrària. Liñana es va desentendre del comportament a la baixa tot recordant que la institució que lidera és «un subjecte passiu» del que per tant no depèn la interacció amb altres autoritats. 
 
Contribució empresarial/ La primera de les estadístiques englobades a la Memòria posa de relleu l’ascens d’un 16,1% en el número de declaracions sospitoses, que passa de 28 ara fa dos anys a les 36 del passat. La gran majoria d’aquests atestats provenen, de nou, del sistema financer, amb 32 denúncies.
 
Avaluació Moneyval/ La lectura en diagonal de les estadístiques va ser provocada per l’interès de Carles Fiñana en ressaltar la importància de la cinquena avaluació que per part del Moneyval s’efectuarà al país després de superar, aquest setembre, l’etapa anterior. Al març s’haurà de tenir enllestit un primer esboç  de l’informe per tal que el comitè d’experts, així com el Banc Mundial puguin analitzar-lo. El proper pas serà la submissió a un nou examen el mes de octubre. El Principat serà el cinquè país del món en passar aquesta prova de control. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT