PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Nit més blanca

La FAE és protagonista amb els seus membres adjudicant-se els quatre premis individuals

Per A.C. / J.J.B.

Els esportistes premiats a la Nit de L'Esport.
Els esportistes premiats a la Nit de L'Esport. | Emilio Prenas
Andorra és un país de neu i en la Nit de l’Esport va quedar ben reflectit. La Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va ser la gran triomfadora dels premis, amb quatre dels seus components assolint els dos dels millors esportistes del país i els dos de les joves promeses més destacades. Mireia Gutiérrez i Lluís Marín són els guanyadors absoluts. La gal·la, que cada any es trasllada de parròquia, es va celebrar en aquesta ocasió a Sant Julià de Lòria.
 
L’acte va quedar una mica desangelat perquè bona part dels guanyadors no hi eren presents. Els seus calendaris de competició els enganxava concentrats fora del país. Aquest era el cas de Gutiérrez, Marín i Irineu Esteve. Tampoc hi era Noah Albaladejo, que viu als Estats Units. Però si no hi eren presents en persona, sí que van ser-ho virtualment. Per video van realitzar missatges d’agraiment pel guardó rebut. «Estic orgullós de representar Andorra allà per on vaig. Aquest estiu he entrenat molt per pujar a l’esglaó més alt», assegurava Marín. El surfista, com Gutiérrez, ja havien rebut anteriorment aquest premi. Tot i així és un element de motivació. «M’ha fet molta il·lusió perquè em dóna forces per continuar endavant i assolir més resultats bons en la meva carrera esportiva», assegurava l’esquiadora.
 
Joves amb futur / Qui també va aparèixer en pantalla a l’acte era Esteve, premiat com a millor promesa masculina. L’esquiador de fons ha realitzat una progressió constant aquest 2015 i destaca especialment la vuitena posició que va assolir als Campionats del Món d’Almaty (Kazahkstan), on va concloure en la vuitena plaça de la prova skiatló. En els 10 quilòmetres patinador va ser dotzè. L’altre jove destacada és Carmina Pallàs, que el 2011 ja havia rebut també el guardó, actualment es troba en el tram final de la seva recuperació del genoll, d’on va haver de ser intervinguda quirúrgicament. Abans de la lesió va fer-se notar a l’Universiada de Granada. Va ser segona en la supercombinada i tercera a l’eslàlom gegant. «Estic superagraida per aquest premi perquè ajuda molt i dóna ganes de seguir endavant», assegurava l’esquiadora, remarcant que aporta «moltes més ganes per començar» a competir.
 
La FAE torna a ser la principal proagonista en la Nit de l’Esport, com ja ha succeït en anteriors edicions. Els quatre premis principals individuals se’ls han adjudicat components de la federació. Carles Visa, director tècnic de l’ens, ressalta que no és fruit d’un dia. És consequüència de «tot un treball de molt de temps, no només d’una temporada». Comptar amb tots aquests premis fa pensar que se segueix la bona línia: «El reconeixement de molts corredors en fa estar molt satisfets». De cara a la temporada que tot just acaba de començar, confia en que els seus membres mantinguin actuacions destacades, tot i saber que «és difícil repetir alguns resultats. Estem preparats per fer-ho i fins i tot millorar-los».
 
Per equips, els millors de l’any són  la selecció de rugbi sub-18 i el conjunt júnior de gimnàstica rítmica. Els petits isards van ser campions de la divisió D de l’Europeu, que va acollir l’Estadi Nacional al mes d’abril, el que els va permetre pujar de categoria. Van tenir com a rivals a Bulgària, Bòsnia i Hercegovina, Israel i Malta. «Aquest trofeu ens fa recordar una setmana molt maca», que és el que va durar el torneig, assenyalava un dels seleccionadors, Dani Raya. «Amb aquest resultat ara hi ha molta gent nova amb ganes de fer coses». L’altre entrenador, Jonathan Garcia, destacava «que siguem reconeguts a nivell de país és molt important».
 
L’equip de gimnàstica júnior va classificar-se en la 25a posició als Campionats d’Europa de la categoria, disputats al maig a Minsk (Bielorússia). «Aquest premi no és res més que un impuls extra per tirar endavant», exposava Sofia Cortesao, tècnica de la Federació Andorrana de Gimnàstica. Un resultat així «les noies encara no se l’acaben de creure», però les motiva per seguir treballant per sumar èxits: «Estan encara lluny del seu sostre i no ens posem límits».
 
Resulats molts meritoris / En la gal·la també es van entregar reconeixements al mèrit esportiu. Marc i Òscar Casal, dos referents nacionals en les curses de muntanya, van completar una temporada a la Copa del Món destacada, però el guardó arriba per la victòria en la Transalpine en la primera ocasió en què hi participàven. És una prova per parelles amb un recorrgut a completar en vuit dies de 268 quilòmetres i 16.000 metres de desnivell positiu, que transcorre als Alps passant per Alemanya, Itàlia i Àustria. «Aquest és un premi al sacrifici de tota la temporada», assegurava el Marc. El seu germà Òscar recorda que en tots els països on hi competeixen, que en són uns quants al llarg de l’any, «quan parlem amb tothom ens fa molta il·lusió dir que som d’Andorra». Aquest és «un reconeixement de país» i el valoren especialment pel significat que té. 
 
Un altre premiat per la seva trajectòria els darreres mesos és Albaladejo. L’esquiador de freeski va adjudicar-se una prova important a nivell internacional del món de l’estil lliure com és el B&B Invitational, que acull els millors especialistes mundials de l’especialitat. És un rider popular, no només per les seves aparicions en pel·lícules de temàtica d’estil lliure. Aquest mateix mes va ser nomenat millor esquiador europeu de l’any per la web Downdays Freeski Culture, la més prestigiosa del sector a nivell continental. Es va proclamar campió a través de la votació dels internautes. Va anar superant rondes i en la final guanyava de forma clara amb 13.000 vots, pels 9.000 que aconseguia l’alemany Lukas Joas.
PUBLICITAT
PUBLICITAT