PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Ferrer plegarà com a ministra

La líder de Cd’I podria presentar la renuncia un cop el Consell General aprovi el Pla de Salut

Per JOSEP ROMERO

La ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer durant la presentació a l’edifici administratiu de Govern del nou Pla de Salut
La ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer durant la presentació a l’edifici administratiu de Govern del nou Pla de Salut | Tony Lara
El pacte dels demòcrates amb els liberals a la capital de cara a les properes eleccions comunals del proper 13 de desembre és la crònica d’una mort anunciada. I tindrà conseqüències immediates: la renúncia irrevocable de Rosa Ferrer del seu càrrec de ministra de Salut, Benestar i Ocupació. Tot i que el cap de Govern, Toni Martí, va rebutjar en dues ocasions –la darrera, la setmana passada– la dimissió de la titular de Sanitat, Ferrer sospesa abandonar l’Executiu un cop el Consell General doni llum verd al nou Pla de Salut, la qual cosa, previsiblement, tindrà lloc entre els mesos de desembre i gener.
 
Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC D’ANDORRA, els mandataris de Cd’I encapçalats per la seva líder es consideren traïts per DA després del trencament de l’acord que van subscriure les dues formacions en les últimes eleccions generals celebrades el passat 1 de març i que es va traduir amb l’anunci dels taronges de presentar-se en solitari a les eleccions per la parròquia d’Andorra la Vella amb una llista liderada per Conxita Marsol i Marc Pons. 
 
Aquest darrer va de segon en la candidatura demòcrata i actualment és el conseller de joventut, esports i noves tecnologies. Es va presentar amb la candidatura de Rosa Ferrer.
 
Decisió presa / Fonts properes a la ministra creuen que el partit de Martí hauria pres aquesta decisió a l’estiu, desvinculant-se del presumpte compromís al que havien arribat els dirigents d’ambdues formacions respecte als qui havien de ser els números u i dos de la candidatura i que, en un primer moment, contemplava que l’actual cònsol major, Jordi Minguillón, l’encapçalés i figurés com a segona, la consellera general demòcrata i exministra de la Presidència durant l’etapa de govern liberal presidit per Albert Pintat, Conxita Marsol.
I és que el que semblava un pacte consumat es va esvair de cop donant l’esquena als propis integrats de Cd’I, que no es podien arribar a imaginar les veritables intencions dels demòcrates que, per altra banda, mai haurien vist amb bons ulls que Minguillón pogués anar com a primer de la llista. 
 
Hi ha fins i tot alguns membres del partit de Ferrer que parlen de joc brut per part de DA, acusant-los de manca de lleialtat per no haver respectat els compromisos adquirits, ordint una estratègia llunyana al guió electoral previst. 
 
Crisi de Govern / La crisi de govern estarà servida, una vegada es coneguin els resultats de la nit electoral. Martí és conscient que cal esperar i evitar ensurts i, per tant, ha decidit no prendre cap decisió en aquest sentit. No ho tindrà fàcil. La cartera de Sanitat continua sent una patata calenta per al Govern amb unes reformes anunciades i que segueixen sense ser percebudes per la gent del carrer.
 
Objectius del ministeri / La que fos cònsol d’Andorra la Vella es va fixar com a ministra el desenvolupament del Pla de Salut, la implementació de l’historial clínic compartit i el Model Andorrà d’Atenció Sanitària, a més de supervisar l’aplicació de la llei de la CASS i la de serveis sociosanitaris. Va acceptar el càrrec l’abril passat. El pacte entre demòcrates i Cd’I establia que Ferrer, després d’abandonar el comú de la capital per presentar-se a les generales, hauria d’ocupar un càrrec destacat en el futur Executiu.
 
En un principi s’especulava amb la cartera de Presidència, però finalment va ser nomenada titular de Salut i poc després, tot i les seves reticències inicials, a demanda del mateix Martí va assumir les àrees de Benestar i Ocupació. 
 
Ferrer ja va manifestar que està a disposició de Cd’I per ajudar en campanya i, en aquet sentit referma que la candidatura de Jordi Minguillón té tot el seu suport. Ara bé, descarta ser en primer pla durant les dues setmanes de campanya ja que creu que aquest protagonisme correspon als candidats de Cd’I i Liberals d’Andorra.
 
Resultats electorals / Cal recordar que en les darreres eleccions generals el duet format per Jordi Cinca i Rosa Ferrer va rebre un total de 1.410 vots en la llista parroquial i es van convertir en els representants d’Andorra la Vella al Consell General. DA va aconseguir també liderar les llistes nacionals per la capital.
 
D’altra banda, a les comunals del 2011 Cd’I va aconseguir a la capital  1.377 vots (39%) i un total de vuit consellers, mentre que Demòcrates per Andorra (37%) i el Partit Socialdemòcrata(25%) van treure cadascun dos representants, amb 1.295 sufragis i 870, respectivament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT