PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’audiovisual ‘El camí del foc’, dedicat a les falles, s’enduu el premi Pirene

El jurat declara desert la categoria escrita però atorga tres accèssits

Per EL PERIÒDIC

Els guanyadors i el jurat del premi Pirene, ahir a la sala de premsa del Govern.
Els guanyadors i el jurat del premi Pirene, ahir a la sala de premsa del Govern. | SFGA
Dos treballs andorrans s’han endut dos premis de la vintena edició del premi Pirene de periodisme interpirinenc: el documental El camí del foc, sobre els fallaires d’Andorra la Vella, i reportatges escrits sobre la vida als Pirineus. L’acte de lliurament dels premis es va celebra ahir al matí.

El jurat del premi, format pels periodistes Cinta Audí i Josep Lluís Trabal, i el realitzador audiovisual Albert Ferrer han avaluat els 29 treballs presentats al certamen, dels quals 25 de la categoria de premsa escrita i quatre de la categoria d’audiovisuals de ràdio i televisió.

El premi Pirene en la categoria de Premsa Audiovisual, dotat amb 3.000 euros, s’ha atorgat ex aequo –és a dir, dos primers premis amb igual dotació– als reportatges El camí del foc. La cremada de falles d’Andorra la Vella i Juego de espías (Canfranc-Zaragoza-San Sebastián). El documental El camí del foc ha estat realitzat per Rosa Burgos i Albert Cristòfol, de la productora audiovisual Qucut - Producció i Comunicació, i va ser emès per Andorra Televisió després de ser presentat públicament en un acte al teatre Comunal. El camí del foc és un documental «marcadament pirinenc», i el jurat n’ha destacat el vessant divulgatiu d’un element cultural del Pirineu com són les falles i l’execució tècnica del treball.

El reportatge Juego de espías, dirigit per Ramon J. Campo i Germán Roda, va ser emès per Aragón TV, i el jurat n’ha destacat «el valor documental d’investigació, els recursos gràfics utilitzats per suplir la manca d’imatges d’època i el valor històric dels testimonis que hi apareixen».

Quant a la categoria Premsa Escrita, el jurat va declarar el premi desert per unanimitat, no obstant, ha optat per atorgar tres accèssits. El primer, dotat amb 1.000 euros, al monogràfic Maravillas que no te puedes perder, d’Argiñe Areitio, publicat al número 100 de la revista El Mundo de los Pirineos.

El jurat ha valorat que la publicació toca tots els temes relacionats amb el Pirineu: històrics, geogràfics, tradicionals, etcètera, amb reportatges ben documentats i acuradament editats. El jurat ha remarcat que durant els 18 anys d’existència de la publicació El Mundo de los Pirineos la revista ha realitzat una gran tasca divulgativa de l’entorn pirinenc i celebra que es mantingui en aquesta mateixa línia.

El segon accèssit, de 750 euros, s’ha atorgat al conjunt d’articles Vida als Pirineus, publicats al suplement ARA Andorra, i presentats per Marta Tort. En els textos s’hi mostren maneres de viure singulars als Pirineus, «amb testimonis interessants i amb una redacció acurada i actual».

El tercer accèssit, de 750 euros, ha recaigut en el reportatge Llívia, l’exception pyrénéenne, de Marie Ange Lobera Vizcaino, publicat a la revista Pyrénées Magazine, «per donar a conèixer un territori particular als Pirineus, combinant l’anècdota i la informació de manera entretinguda i accessible».

L’entrega de premis va anar a càrrec de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i va tenir lloc ahir al Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT