PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’equip d’atenció a la dona registra un 20% menys de casos nous

Els abusos sexuals augmenten un 31% respecte les dades recollides el passat 2014

Per ESTEFANIA GRACIA

Roda de premsa per presentar les dades de l’equip d’atenció, ahir.
Roda de premsa per presentar les dades de l’equip d’atenció, ahir. | ANA / G.LL.T.
L’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID) va presentar ahir les dades recollides des del gener fins a l’octubre d’aquest any. Entre aquestes xifres, el cap d’Àrea d’Atenció Social Primària, Joan Carles Villaverde, va destacar que el nombre de casos nous atesos ha disminuït entre un 18 i 20% respecte el passat any. 
 
Fins a l’octubre del 2015 l’equip ha registrat un total de 120 casos, d’aquests, 49 són nous, mentre que fa un any s’en van atendre 152, 72 d’ells nous. Tot i que falta «comptabilitzar els expedients de novembre i els que encara ens poden arribar al desembre», va remarcar Villaverde. Tanmateix, el cap d’àrea va destacar que aquest fet pot ser degut a que la societat, «ja que és cada cop més conscient de la realitat i la detecció i el tractament estan donant els seus fruits». 
 
Des de l’equip també es va destacar que els abusos de tipus sexual han augmentat en relació al passat any, ja que en aquesta ocasió, el 31% dels expedients han estat de caire sexual, mentre que al 2014 n’era el 15%. Un fet que es pot explicar per un major coneixement i formació per part de l’equip, segons va aclarir l’educadora social de l’EAID, Mireia Porras. «Ara som un equip més format i podem detectar millor els abusos sexuals, ja que les dones normalment no reconeixen que han estat violades per la seva parella i és un fet difícil de tenir present».Per tant, «no vol dir que hagin augmentat els casos, sinó que ara es té més constància dels fets i la major detecció i tractament fan que es pugui actuar amb més constància».  
 
Una altra dada preocupant és que el 17% (21 casos) de les dones que han assistit durant aquest any a l’equip d’atenció integral a la dona han tornat amb la seva parella després d’obrir els casos d’abús. Vers aquest fet, Porras va destacar que per a les dones és molt difícil deixar a les seves parelles, «sobretot si tenen fills al seu càrrec», va afegir Villaverde. Tanmateix, d’aquestes dones comptabilitzades, el 2% ha decidit abandonar voluntariament el programa. A més, d’aquests casos, el 51% de les dones no ha acabat aplicant la denúncia a la parella. Vers aquest fet, Porras va destacar que l’equip «treballa perquè les dones posin la denúncia, però al final són elles les que decideixen, i per a nosaltres és molt important respectar la seva decisió».  
 
Per atendre a aquestes dones que pateixen abús i violència, l’equip d’atenció posa a disposició de les famílies afectades dos pisos i recursos residencials, tot i que aquests darrers «només s’han utilitzat per una família durant sis dies al gener de 2015», va remarcar Villaverde. Pel que fa als pisos, un ha estat ocupat durant aquest any per quatre famílies durant uns 304 dies. I un segon ha estat habitat per una sola família durant 39 dies. 
 
Pel que fa a la divisió per parròquies, Andorra la Vella és la que ha comptabilitzat més casos, amb un 27% del total de 120 expedients, mentre que l’any passat, s’en van registrar uns 18. Escaldes-Engordany és la darrera que més casos ha contemplat, amb un 25%. I Encamp la tercera amb un 18%, quan al 2014 va ser de l’11%. 
 
Des de l’EAID també es va voler recordar que en qualsevol moment es pot trucar al número verd, el 188, per demanar informació o atenció. Tanmateix, Villaverde va destacar que estan «oberts les 24 hores del dia i sempre estem disposats a ajudar a les dones encara que ja les haguem atés en casos anteriors, tot i que esperem que les dones que han patit abús no hagin de tornar». 
 
Durant la presentació, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va destacar que «la lluita contra la violència de gènere en la parella és una de les prioritats que es marca el Govern». I és per això que l’Executiu s’ha adherit a la campanya impulsada per les Nacions Unides He for she. 
 
Dades de les dones / L’edat de les dones ajudades per l’equip oscil·la entre els 16 i 75 anys. Però la franja més vulnerable, o la que més s’ha dirigit al servei d’atenció durant aquest any és la que es compren entre els 28 i 39 anys, ja que aquests conformen el 38% dels 120 casos registrats. En segon lloc, es troben les dones entre els 40 i 51 anys, amb un 34%. És preocupant també que el 14% del total de casos correspongui a les joves d’entre 16 i 27 anys. 
D’altra banda, l’equip va destacar que els percentatges més alts de les nacionalitats en els casos registrats són dones espanyoles, amb un 34%, i portugueses, amb un 28%. Mentre que les dones andorranes conformen el 20% del total de casos destacats. D’aquestes dones també es destaca que el 50% són separades i el 28% casades. Uns fets que segons l’equip són determinants a l’hora d’allunyar-se de la parella que aplica els abusos.
 
Ajuts Socials / Durant aquest any s’han atorgat 57 ajuts econòmics per un import total de 82.275,80 euros. Aquest suport s’ha donat en concepte d’ajuts per necessitats bàsiques, ajuts per extraescolars i guarderia, ajuts pel procés de recuperació (atenció psicològica a menors) i ajuts per garantir la cobertura sanitària. A més, també s’han atorgat pensions d’atenció social per garantir la cobertura sanitària. 
 
Suport dels partits / D’altra banda, l’executiva de Liberals d’Andorra, amb motiu de la celebració d’avui del dia Internacional Contra la Violència de Gènere, i mitjançant la seva representació en les Polítiques d’Igualtat, ha demanat la col·laboració de diversos membres i simpatitzants del partit per participar en un petit video ple de missatges relacionats amb dita celebració. La filmació es pot veure al link https://youtu.be/2A2PMe5zMgw.
 
«Els implicats han volgut ampliar la participació a familiars i amics, amb una resposta molt positiva i compromesa, que ha superat les expectatives», segons ha informat el partit. Tanmateix, ha volgut destacar que «el debat ha estat enriquidor i el més importat és que hem dedicat temps a prendre consciència de la gravetat de la situació». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT