PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una joventut arcaica

El 30% dels alumnes d’Andorra enquestats estan moderadament o molt d’acord en què la cura dels fills sigui una cosa de dones

Per ESTEFANIA GRACIA

ADA treballa per millorar la percepció dels joves vers la violència.
ADA treballa per millorar la percepció dels joves vers la violència. | EL PERIÒDIC
Dades com que el 32,67% dels joves d’Andorra d’entre 14 i 16 anys consideren que hi ha coses d’homes i coses de dones, o que gairebé un 30% està moderadament o molt d’acord en que la cura dels fills i filles sigui una cosa només de dones, deixa pal·lés que a aquesta societat encara li queda molt per avançar.
 
L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) va entregar ahir a la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, les dades concloses d’una enquesta de 13 preguntes relacionades amb la violència de gènere. «I tot i que no ens han sorprès els resultats, perquè tenim fills i sabíem per on podia anar una mica el panorama, constatar els fets és una mica xocant», destaca la presidenta de l’ADA. Un total de 658 alumnes dels vuit centres educatius del Principat han respost a les preguntes proposades de forma anònima, per tant, es pot confeccionar així una mica el panorama social i estructural que tenen presents aquests joves davant de la violència de gènere. 
 
Per la seva part, la psicòloga Helena Mas, encarregada de fer xerrades als alumnes i analitzar les respostes del qüestionari, destaca que en ple segle XXI, els joves encara tenen una concepció romàntica i en ocasions de possessió sobre la parella, ja que el 40,12% dels enquestats consideren de moderadament a totalment d’acord «que farien el que fos per convèncer a la persona que li agrada i amb qui vol estar». Tanmateix, el 40,57% es posiciona en acord vers que el fet de «voler fer sempre totes les coses amb la parella és normal». Segons Mas, aquests són comportaments i reaccions de control o gelosia que per a res haurien d’estar inculcades en aquests nous temps, «ja que són pensaments trets dels anys 70». 
 
Veient aquests resultats, Nazzaro assegura que encara queda molta feina per fer i «aprofundirem més ens aquests punts de gelosia, estereotips, regulació d’emocions i reconeixement dels conflictes amb el projecte que volem iniciar de cara a l’any que ve». D’aquesta manera, des de l’associació es volen impulsar nous tallers, xerrades i actuacions de prevenció a les escoles per conscienciar als joves de la importància de detectar la violència de gènere, saber-la tractar i sobretot saber estimar i estimar-se a un mateix, traient així la percepció arcaica que alguns alumnes tenen encara avui en dia sobre la violència de gènere. I és que així ho demostren algunes de les afirmacions que han fet els joves enquestats, com que «l’home s’obsessiona amb la dona, és dominant i perd el control» o que  «els homes tenen por a perdre la dona i per això hi ha violència de gènere». O una de les més xocants: «L’home es pensa que no és suficientment bo per la seva parella i té por que ella el deixi per un altre». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT