PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra Telecom amplia el trasllat de dades en 10 gigabits per segon

L’ens preveu engegar la nova «autopista d’informació» amb França en iniciar-se l’any

Per M. C.

A dalt, Nayrou i Alcobé presencien la rúbrica per part de Nadal i Recorbet a l’acte celebrat ahir a la capital.
A dalt, Nayrou i Alcobé presencien la rúbrica per part de Nadal i Recorbet a l’acte celebrat ahir a la capital. | ANA / M. B.
En dos mesos i després de finalitzades les proves escaients, el Principat comptarà amb el que el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions va qualificar ahir com una nova «autopista de la informació», que ha de permetre ampliar la mobilitat de les dades en 10 gigabits per segon (Gbps). Jordi Alcobé feia «oficial i material» la nova xarxa de connexió amb França a través de la fibra òptica amb la signatura, el matí d’ahir, d’un conveni amb Ariège Télécom i el Consell departamental en què s’inscriu l’empresa. 
 
Més de 186 quilòmetres de fibra òptica connecten les instal·lacions andorranes amb les ubicades a Tolosa, una obra valorada en «2,3 milions d’euros que afegeix capacitat i alhora exigeix menys inversió a llarg termini», malgrat l’auge incessant del consum de dades, perquè, tal com va exposar el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, durant l’acte d’inauguració desenvolupat a l’edifici administratiu de la capital, «en l’actualitat el país consumeix 6 Gbps» i la nova línia ha de permetre assolir una velocitat de tràfic de dades molt superior. Abans que aquesta millora en el servei al consumidor entri en funcionament, però, i segons va explicar Nadal, «els propers dos mesos» s’enllestiran els detalls a través de «proves» amb trasllats simulats per tal que la infraestructura pugui començar a oferir servei amb l’inici de l’any vinent. 
 
Tant Alcobé com Nadal van voler ressaltar la «rellevància» de les negociacions engegades el febrer del 2014, amb què Andorra «guanya en autonomia». «La col·laboració amb l’Ariège» augmentarà fins a cinc vegades la capacitat de connexió amb França, augmentant dels 2,5 Gbps de la connexió preexistent  amb París mitjançant Orange, als 12,5 gràcies a la línia establerta amb Ariège Telecom, societat contractada com a servei públic al territori i controlada per SFR Collectivités, una de les filials del segon operador de telecomunicacions més important del país veí.
 
Seguretat davant de talls/Juntament amb el creixement de la capacitat que es desprèn de l’establiment d’aquesta cinquena línia internacional que es preveu estrenar amb l’arribada del 2016, s’espera l’assoliment d’una major seguretat del servei d’internet. De l’augment del trànsit de dades n’ha de derivar la «reducció al màxim» de la possibilitat que es puguin produir «talls» eventuals que puguin afectar a la totalitat o major part dels usuaris.
 
Les obres ja han estat executades, però l’acord va ser «formalitzat» ahir amb la signatura de l’acord per part del ministre de Telecomunicacions, el president del departament de l’Ariège, Henri Nayrou i el president de la gestora, SFR Collectivités, Lionel Recorbet. Aquest darrer va complementar el conveni amb la rúbrica de documents que en deriven, també ratificat amb l’estampa de Jordi Nadal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT