PUBLICITAT

Canillo

Canillo reprén el concurs de pessebres

La parròquia enllesteix els preparatius per les festes de Nadal i reconstitueix el Betlem malmès el darrer cap de setmana a causa de les ventades

Per M. C.

Dues de les propostes exposades.
Dues de les propostes exposades. | TONY LARA
Les figuretes que comporen el pessebre a mida real de Canillo no guanyen per a ensurts. Que si ara desapareix el nen Jesús, que si ara les criatures –i els qui no ho són tant, també– es pugen sobre el bou per fotografiar la seva estada a Canillo o fan veure que es besen amb l’artesana, per fer l’originalíssima gràcia. A banda de pintades i altres barrabassades. 
 
La darrera, no deguda al factor humà: xais decapitats i tirats pel terra, palla escampada i tanques caigudes. Tot plegat, desperfectes ocasionats per les fortes ventades esdevingudes els darrers dies a causa del gir que el passat dissabte va donar el temps i que van malmetre altres peces del mobiliari de la via pública del país, a banda dels animalons que des fa uns dies i fins passades les festes nadalenques ompliran els carrers de la parròquia. 
 
Les més de dues centenes de vaques, ases, camperoles i artesans, a més de cases i estands i altres figures que condueixen visitants i residents per un itinerari de típica ambientació de l’època –i valorat en més de 150.000 euros invertits en diferents campanyes hivernals per a ampliacions i per a succedànies reparacions–, són només un tastet de totes les accions que l’administració de Canillo desenvolupa tot coincidint amb l’arribada de l’època nadalenca. Les tradicions tenen un pes important al poble i, tot vetllant per la seva manutenció, s’impulsa una altra iniciativa molt en la línia d’aquest poble de milers d’anys que durant les setmanes que s’apropen envairà dalt a baix una altra població, la de Canillo.
Concurs de pessebres
 
El 21 de desembre, al replà de l’edifici del Telecabina de Canillo, just davant de la biblioteca comunal, tindrà lloc un any més l’entrega de premis als millors pessebres de creació pròpia que des d’anys enrere organitza el departament de Cultura i Esports i encarat a tot el públic i que destina a tot el públic.
 
L’obertura del termini per a presentar les propostes de creació s’obrirà el dijous 18 i romandrà obert fins les tres de la tarda de l’endemà. A partir d’aleshores, el jurat examinarà les obres entregades i deliberarà sobre la qualitat i esforç esmerçats en cadascuna de les peces.
 
Els examinadors tindran en compte, sobretot, dos factors. El primer, que les obres siguin totalment artesanals; no s’hi val a incloure ninots de Playmobil. El segon element serà l’originalitat. A diferència d’altres edicions de l’entrega, enguany no existeix cap mena de limitació per a les mides del pessebre que els candidats vulguin presentar; la mida de les maquetes és indiferent i il·limitada, tal com resa al fulletó de convocatòria i l’entrega de la proposta s’ha de fer efectiva a la biblioteca.
A partir d’aquests criteris, els jurats triaran els nou guanyadors que poden sortir d’aquest certamen. El total de premiats es dividirà en tres categories que, alhora, se subdivideixen en tres altres paràmetres. 
 
D’una banda, es triarà el millor dels pessebres elaborat per persones majors d’edat. Des dels 18 endavant, els concursants podran optar a tres guardons que oscil·len entre els 100 i els 300 euros el premi més important. Les altres dues categories estan destinades als més petits, tenint cadascuna d’elles opció a la mateixa tipologia de premis. El Comú té reservats vals de compra valorats en 30, 50 i 100 euros per als guanyadors dels mòduls juvenil (de 12 a 18 anys) i per als infants (de 0 a 12 anys).
 
Totes les obres es trobaran exhibides davant del públic que vulgui presenciar les obres, així com dels esquiadors que s’apropin fins el Telecabina per anar a esquiar. L’exposició no serà retirada fins un cop passades totes les festes, el 6 de gener del 2016. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT