PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El nou Museu Carmen Thyssen Andorra obrirà el Nadal del 2016

La primera exposició a l’espai ubicat a l’hotel Valira acollirà una selecció eclèctica d’autors de l’últim segle

Per ESTHER JOVER MARTIN

D’esquerra a dreta, els ministres de Turisme i Cultura, la baronessa Thyssen i Guillermo Cervera, ahir a la presentació del futur Museu Thyssen.
D’esquerra a dreta, els ministres de Turisme i Cultura, la baronessa Thyssen i Guillermo Cervera, ahir a la presentació del futur Museu Thyssen. | TONY LARA
La col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza ja és més a prop. El futur Museu Carmen Thyssen Andorra serà una realitat el Nadal del 2016 als baixos de l’hotel Valira. Els barons Thyssen-Bornemisza –Carmen Cervera i el seu fill, Borja Thyssen– i el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports van firmar ahir els estatuts de la Fundació Museu Andorra (Fundació MuseuAND) que permetrà la difusió de la col·lecció d’art que pertany a la família noble. «Tot i que m’agradaria tenir alguns quadres només per a mi, l’art s’ha de compartir», va confessar Carmen Thyssen.

D’entre tots els llocs que la baronessa va valorar per ubicar un museu amb el seu nom, on poder exposar part de la seva col·lecció privada, l’escollit ha estat l’hotel Valira, un edifici històric en desús des de fa uns anys la propietat del qual sempre ha manifestat que volia destinar-lo a un ús amb valor afegit. Els baixos de l’immoble l’ocuparà el Museu Carmen Thyssen Andorra, la inauguració del qual es preveu entre finals del 2016 i principis del 2017. L’espai, de 400 metres quadrats, s’habilitarà «com a una única sala, diàfana, per optimitzar-lo al màxim i que el visitant gaudeixi de l’art», va avançar Guillermo Cervera, director artístic del museu (i nebot de la baronessa).

A més de la sala d’exposicions, també hi haurà una sala destinada a l’EducaThyssen, un dels projectes més llorejats de la institució cultural, l’entrada i una botiga. De moment, de personal fix hi ha el director artístic i un gerent (director econòmic), càrrec que recau en Jordi Macià. «Es crearan llocs de treball», va afirmar Cervera. També caldran grans mesures de seguretat per custodiar els quadres i valorar els horaris d’obertura del museu. L’entrada a l’espai d’art serà de pagament, però encara no se n’ha decidit el preu.

Obres de gran nivell / El projecte museogràfic preveu encabir entre 20 i 25 llenços en cada exposició. «La tendència en les mostres temporals és exposar menys d’una vintena de quadres, perquè el visitant els observi a fons», va matisar Thyssen. La periodicitat de les mostres tampoc està decidida, ja que potser n’hi haurà dues anuals (a l’hivern i a l’estiu). «Tenim moltes opcions per valorar: l’assiduïtat de les exposicions, la renovació, etcètera, però no seguirem una línia massa uniforme», va especificar el director artístic. El que està clar és que podran venir a Andorra «qualssevol de les obres de la col·lecció privada Thyssen-Bornemisza», va garantir la baronessa. Això vol dir que podem veure a Andorra alguns dels quadres que pengen de les parets de l’excepcional Museu Thyssen de Madrid, i també procedents dels altres equipaments que Thyssen té a Sant Feliu de Guíxols i a Málaga.

El director artístic ja treballa en l’exposició inaugural, que consistirà en «una cronologia de l’últim segle, d’escoles pictòriques de tot el món i diferents estils, amb quadres de la col·lecció internacional i amb autors de renom», va matisar. Cervera va recordar que cada vegada que a Andorra s’ha muntat una exposició procedent del fons Thyssen-Bornemisza «han estat un èxit», per tant, augura el mateix al futur Museu Carmen Thyssen Andorra.

Impacte positiu / La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va assegurar que l’obertura del nou museu suposarà «un impacte tant per al país com per a l’entorn de la zona on s’instal·la», a la part alta d’Escaldes-Engordany. Per la seva part, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va argumentar que amb creació de la Fundació Museu Andorra, «es demostra que la cultura i el turisme estan alineats, van de la mà». Camp va considerar que el museu Thyssen «valoritza l’oferta cultural del país i ens situa al mapa cultural d’arreu del món». El ministre va dir que «el museu atraurà nous visitants, un públic expert, interessat en l’art, i millora la imatge del país».

Per fer una realitat el museu, la família Thyssen cedeix gratuïtament l’obra; la Fundació Reig Patrimonia, propietària de l’hotel Valira, finança el condicionament de l’espai; el Comú d’Escaldes-Engordany es farà càrrec del lloguer mensual dels baixos de l’hotel, uns 6.000 euros mensuals, i el Ministeri de Cultura s’encarregarà del manteniment de la instal·lació i de promoure activitats paral·leles.

El compte enrere ha començat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT