PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS vol redefinir la gestió del pla del Madriu

Vendrell i altres membres del partit es troben a la Casa de Portugal

Per Iván Álvarez

Cèlia Vendrell i diferents representants del PS, ahir a la Casa de Portugal.
Cèlia Vendrell i diferents representants del PS, ahir a la Casa de Portugal. | Tony Lara
La candidata a cònsol major del Partit Socialdemòcrata, Cèlia Vendrell, va mostrar la seva intenció d’impulsar un «autèntic pla de gestió de la vall del Madriu» que, entre d’altres punts, defineixi l’accés que, en cap cas, hauria de ser, a l’entendre de PS+Independents, en vehicle rodat. La candidata a cònsol major va defensar la possibilitat de dinamitzar la zona turísticament apostant per arribar-hi en animals, com es fa a altres espais del Pirineu. També va avançar la voluntat d’intentar recuperar tant la direcció de la comissió de gestió com la porta d’entrada a la vall que, va lamentar, el comú actual «s’ha deixat perdre».
La cap de llista socialdemòcrata es va mostrar molt crítica amb l’actual pla ja que «només defineix com s’organitza la comissió i el consell assessor i poca cosa més». Per això, va argumentat, cal fer «un pla com toca» i on s’han d’implicar «els cortalans, els quatre comuns i el ministeri de Cultura». 
Vendrell va explicar que aquest nou document tindrà alguns punts clau com realitzar un estudi per saber «la càrrega de visitants que pot resistir la vall perquè no volem fer-ne un passeig» i, evidentment, la definició de l’accés. I, en aquest punt, la posició de PS+Independents és clara i rotunda: «No volem carretera. Que no s’hi pugui accedir en cotxe és el que ha permès que hagi estat declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco. És un bé que hem de protegir». 
L’aposta de la força socialdemòcrata passa per fixar-se en el que fan a altres llocs del Pirineu on s’hi entra als espais naturals en animals, com ara cavalls o ases. Això donaria, va explicar Vendrell, «un plus i un atractiu turístic a les zones perquè es tracta d’un fet diferencial». Això aniria acompanyat de converses amb els cortalans per fomentar la «rehabilitació de bordes» que permetés donar «qualitat» a aquelles persones que aposten per un turisme de natura. «Hem d’impulsar i fer-los entendre que tenen un bé i que l’han de potenciar. Ara no s’està fent res i és una llàstima perquè tenen una joia en brut que han de treballar», va comentar la candidata.
Vendrell va reiterar també la voluntat d’aconseguir que la seu de la comissió, ara situada a Andorra la Vella, passi a estar a Escaldes-Engordany ja que «tenim el 87% del territori de la vall». També va lamentar que el portal d’entrada s’hagi posat a la capital quan «el CIAM era el lloc indicat» perquè «just enfront hi tens un camí d’accés».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT