PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Detingut el presumpte autor de les estafes amb bitllets de 5 €

Entre el 25 de setembre i el 8 de desembre hi ha hagut cinc denúncies de comerços afectats

Per El Periòdic

Feix de bitllets de 5 euros que utilitzava el detingut per actuar.
Feix de bitllets de 5 euros que utilitzava el detingut per actuar. | Policia
El Cos de Policia ha detingut un home com a presumpte autor de l’estafa amb bitllets de 5 euros a diversos establiments comercials. L’home, de 32 anys, no resident i de nacionalitat romanesa, va ser detingut dimarts passat i ja ha estat posat a disposició judicial. La detenció de l’home s’ha pogut realitzar gràcies a «la col·laboració dels comerciants, que van facilitar als agents dades molt precises de l’autor» i a «la minuciosa investigació efectuada», segons va notificar ahir la Policia en un comunicat. 
 
Des del 25 de setembre fins al moment de la detenció, el 8 de desembre, s’han denunciat cinc fets delictius amb el mateix modus operandi. El nombre d’alertes rebudes de comerciants ha estat molt superior perquè en molts casos no es va poder materialitzar l’estafa, ja que la Policia va advertir públicament, el 8 de novembre, que s’estava realitzant aquest tipus d’estafes amb bitllets de 5 euros i els comerciants han estat alerta.
 
JUGANT AL DESCUIT / L’estafa realitzada en diverses botigues consistia en què l’autor es presentava als establiments comercials amb la intenció de poder efectuar un canvi de bitllets de 5 euros, que normalment mostrava en feixos de molts bitllets, per bitllets de més valor (20,50,100 euros i, fins i tot, 200 i 500 euros).

La persona de l’establiment comercial procedia a comptar els bitllets i comprovar que eren de curs legal. Quan la persona acceptava realitzar el canvi de bitllets –els comerços sovint prefereixen disposar de bitllets de menor valor per tenir canvi a l’abast–, el presumpte estafador recuperava de niu el feix de bitllets de 5 euros, amb l’excusa de recomptar-los o endreçar-los, mentre que de forma molt hàbil i discreta, i davant de la presència de l’empleat, treia alguns dels bitllets de 5 euros del feix i se’ls amagava.
 
La persona que atenia al comerç no s’adonava de la jugada i, com que ja havia comptat el feix de bitllets, procedia a acceptar els bitllets de 5 euros a canvi d’entregar bitllets de més valor. Per tant, segons detalla la Policia, «com que es feia amb la presència constant de la víctima, aquesta normalment donava per fet que ja els havia comptat i guardava els bitllets de 5 euros a la caixa registradora, donant a l’autor de la presumpta estafa el bitllet més gran de curs legal».
 
En la circular emesa pel Cos de la Policia el passat 8 de novembre, s’explicava que «la tècnica emprada pels autors és altament perfeccionada, disposant d’una qualitat executòria sorprenent, ja que els empleats normalment no perden de vista els feixos de bitllets de 5 euros que els hi presenten els autors».
 
La Policia també va afegir en l’alerta que «segons les denúncies rebudes, els autors serien possiblement de l’Europa de l’Est, amb un color de pell molt morena en la majoria de les ocasions». De moment, però, només hi ha una persona detinguda. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT