PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA aguanta el cop

Els demòcrates guanyen en sis parròquies i Cd’i+Ld’A pateix un sever càstig a la capital

Per Joan Ramon Baiges

Una urna a la mesa del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, ahir. A la dreta, una noia fotografia la cua d’electors a la parròquia escaldenca.
Una urna a la mesa del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, ahir. A la dreta, una noia fotografia la cua d’electors a la parròquia escaldenca. | Tony Lara
El pols entre liberals i demòcrates protagonitzava les apostes, amb alguna opció per al PS a Andorra la Vella i Encamp. A SDP li toca replantejar-se la seva presència en la vida política del país. Les urnes han donat sorpreses i algunes llistes a priori favorites s’han vist superades. La coalició Cd’i+Ld’A queda fora de l’equip de govern del Comú d’Andorra la Vella, i Jordi Minguillón haurà d’ocupar els seients de l’oposició i pair una derrota dolorosa després de tot el que ha succeït a la capital.
 
Ni el suport públic de la ministra Rosa Ferrer, ni l’aliança amb els liberals han permès a Minguillón repetir el mandat i Conxita Marsol demostra el perquè el comitè local demòcrata a la capital va insistir tant en que fos ella la candidata. Ferrer, que va acceptar ahir amb resignació els resultats, es va queixar d’una dura campanya contra la seva imatge «amb mentides», i va admetre que no han sabut explicar bé el pacte amb els liberals.
 
Sens dubte, els resultats a Andorra la Vella tindran conseqüència en la vida política nacional, com també els de Sant Julià. A l’altra cara de la moneda es troba Ferrer, que veu debilitada la seva imatge política després de la derrota del seu segon. Els electors han castigat l’aliança, segurament decebuts per aquest tomb de Cd’i de buscar en els liberals les paperetes necessàries per continuar al comú. Cd’i ha perdut la seva essència i els seus votants consideren que anar de la mà dels liberals suposa renunciar al centre-esquerra. Ferrer queda debilitada amb un Cd’i que ha quedat en tercer lloc. La ministra ho té cru per continuar. Encara que ha posat el seu càrrec a disposició del cap de Govern, cal veure ara si Toni Martí pren una decisió ràpida.
 
UL perd la seva hegemonia i perd el comú, després d’un escrutini amb molts nervis i molta igualat. Unió Laurediana va tastar ahir el sabor de la derrota, encara que sigui només per 14 vots. UL veu que les tradicionals àmplies victòries són cosa del passat i que l’ambient de canvi s’ha imposat. La plataforma –liderada per DA amb suport d’SDP–, que es va muntar al darrer moment per disputar el comú als liberals, obté uns resultats que ningú esperava, i Josep Vila tornarà a ser el cònsol de la parròquia laurediana.
 
Un altre destí noticiable és Encamp, on Jordi Torres Arauz manté el domini d’UP+DA a la parròquia, tot i que el liberal Jordi Troguet va anar al capdavant de l’escrutini al principi i va fer encendre les alarmes a la seu dels demòcrates encampadans. El PS, per la seva banda, es queda amb una pobra collita, igual que a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Els socialdemòcrates segueixen amb el descens que van tenir a les generals i hauran de fer una profunda reflexió sobre el desencant dels seus electors, perquè aquests resultats li auguren molts anys d’oposició al Consell General. Sumant vots, PS i SDP junts a la capital haguessin estat ahir els guanyadors.
 
Baró i Marín arrasen / La Massana i Escaldes-Engordany tenen dos clars guanyadors. David Baró i Trini Marín reediten el triomf del 2011 i ho fan de forma rotunda. ACO+DA continuarà governant a Ordino, amb Josep Àngel Mortés com a nou cònsol.
 
La lectura que es pot fer és obvia. DA aguanta la pressió i manté el domini sobre sis parròquies –una més que fa quatre anys– i per tant silencia les veus que veien en aquestes eleccions una possibilitat de desgastar els demòcrates. Els liberals no guanyen allà on era previst –considerat CC pròxim a Ld’A– i no aconsegueixen els objectius. El PS continua a la baixa i Sentit Comú (SDP) queda fora de l’escenari polític. 
 
La nota destacada de la jornada és l’abstenció, que continua pujant. La participació s’ha situat en un 60,8%, és a dir, quatre punts per sota respecte al 2011, quan la participació es va situar al 64,77%. 15.255 persones, d’un cens de 25.109 electors, han votat en aquests comicis. Respecte les eleccions generals del passat abril, la participació ha estat 4,8 punts menor.  Els polítics han de prendre bona nota d’aquest desgast. Andorra la Vella –53% de participació– està molt per sota de la mitjana nacional, potser com a mostra de que el votant està cansat de les picabaralles polítiques. Escaldes-Engordany tampoc té un nivell de participació satisfactori. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT