PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Projecte de llei per posar-se al dia en la lluita contra el dopatge

Serà un òrgan independent que no dependrà del Govern

Per JOAN JOSEP BLASCO

dopatge, antidopatge, Jordi Beal, consell general, Olga Gelabert, AMA, Agència Mundial Antidopatge, Agència Andorrana Antidopatge
dopatge, antidopatge, Jordi Beal, consell general, Olga Gelabert, AMA, Agència Mundial Antidopatge, Agència Andorrana Antidopatge | SFGA
Afinals del mes passat l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) va suspendre Andorra per no tenir una normativa compatible amb el codi internacional en la lluita en aquesta matèria. La mesura va provocar que el Govern es posés a treballar a correcuita per a no ser un país considerat que no fa prou en la lluita contra les trampes en l’esport. Per regularitzar la greu situació l’executiu aprovava ahir el projecte de llei de creació de l’Agència Andorrana Antidopatge (AAA).
 
La minitsra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va realitzar al Govern la petició per poder tirar endavant l’AAA, un òrgan nacional independent que s’encarregarà de dirigir totes les activitats en la lluita contra el dopatge i serà interlocutor amb l’AMA. Aquest projecte de llei entrarà a tràmit parlamentari amb caràcter d’urgència, abans que conclogui aquest any. La rapidesa amb la que s’ha hagut d’actuar es per «la situació de no conformitat en el codi que veníem arrossegant des de fa uns dies», assegurava el secretari d’estat d’Esports, Jordi Beal, que va comparèixer ahir en la roda de premsa posterior al Consell de ministres. 
 
L’organisme que es crearà, que té el compromís d’estar enllestit al març, serà el responsable de desenvolupar la lluita contra el dopatge i ser un interlocutor davant l’AMA», pel que «s’haurà de centrar a nivell d’educació i prevenció, que és el punt que més hem de treballar». Sobretot són aquests aspectes perquè «no em tingut masses casos de dopatge». Serà l’encarregat de signar i aplicar les actualitzacions del codi mundial antidopatge i de desenvolupar un pla nacional en aquest sentit. El consell de l’agència comptarà amb una «estructura senzilla», que serà «molt similar a la Comissió Estatal Antidopatge actual», on hi estan encabits «tots els actors del món de l’esport». La direcció executiva la formaran una persona independent del Govern i de l’esport, i tindrà el suport amb algun tècnic de l’administració central. El següent pas a realitzar serà la modificació de la llei de l’Esport, que s’elaborarà en el transcurs d’aquesta legislatura.
 
Amb aquests passos Andorra busca posar-se al dia en matèria antidopatge i que no planin dubtes a nivell internacional que no es treballa el suficient respecte al joc net en l’esport. De moment, els grans esdeveniments del 2016 que es disputen al Principat no corren perill de no disputar-se, com la Copa del Món femenina d’esquí alpí i la Font Blanca, puntuable per a la Copa del Món d’esquí de muntanya.
PUBLICITAT
PUBLICITAT