PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Vives demana «justícia i equitat» per resoldre la crisi de BPA

DA i PS aposten per donar una nova empenta a la comissió parlamentària encarregada d’investigar l’entitat financera

Per JOSEP ROMERO

El Copríncep Joan-Enric Vives, ahir durant el seu discurs davant dels representants polítics, al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell amb motiu de la recepció que cada Nadal.
El Copríncep Joan-Enric Vives, ahir durant el seu discurs davant dels representants polítics, al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell amb motiu de la recepció que cada Nadal. | TONY LARA
El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, no va desaprofitar el seu tradicional discurs de Nadal per parlar de la situació econòmica del Principat arran de la crisi del BPA. Ahir davant les primeres autoritats andorranes, en el Palau Episcopal de la Seu, Vives va reconèixer que Andorra havia experimentat durant el 2015 «la seva fragilitat, quedant en entredit el bon nom del país». Va assegurar que «vam passar angoixa i vam ser víctimes d’acusacions dures per part de gent que desconeix la grandesa de la nostra nació i els sacrificis personals i socials de molts segles». Tanmateix es va mostrar optimista amb la recepta de «la humilitat i seriositat amb el compromís de canvi i de millora» per poder fer front a les adversitats. En la mateixa línia en què es va manifestar el dilluns passat el Síndic General, Vicenç Mateu, en la seva al·locució en el Consell, l’arquebisbe va citar la màxima 40 del Manual Digest ‘d’abaixar el cap per després aixecar-ho’, confiant «en la ciutadania, les autoritats, les institucions i la capacitat de reacció de tots els agents socials, perquè malgrat la dificultat de la situació, els ciutadans d’Andorra han donat una lliçó de civisme i maduresa». 
 
Sense esmentar en cap moment el nom de l’entitat financera, va descriure la situació de «greu i molt complexa» però al mateix temps va apostar perquè tot es pugui resoldre «amb justícia i equitat, amb els mínims sacrificis i aprenent la lliçó per a la nostra història del present i del futur». 
 
Corrupció / Vives també es va referir a la necessitat de «viure amb valors ètics» per evitar que la corrupció «gangreni un poble» i, en aquest sentit, va dir que «no ser corrupte comença per un mateix, per cadascun de nosaltres». Va reproduir les paraules del papa Francesc que va parlar que «cap polític pot complir el seu treball si viu el xantatge per actituds de corrupció. Això passa a tots els pobles del món. Si un poble vol mantenir la seva dignitat, ha de bandejar-ho». El cap d’Estat  episcopal va recordar que «no s’hi val a saber-ho veure i denunciar molt bé en els altres».
 
D’altra banda, Vives va tenir un record per a les víctimes dels atemptats terroristes que «han ferit l’estimada nació francesa», i va fer una crida a ser solidaris amb l’allau de refugiats a Europa tot desitjant que «Andorra excel·lís en solidaritat».
 
Valoracions i afer BPA / Tots els representants polítics van coincidir en  el to bàsicament institucional del discurs del Copríncep episcopal. El vicepresident del grup mixt, Víctor Naudi, va ser l’únic que va discrepar en el punt en què Vives es va referir a la necessitat de «baixar el cap», reafirmant les seves crítiques, ja expressades després de les paraules pronunciades pel Síndic dilluns passat, «que no comparteixo perquè quan hi ha problemes s’han d’afrontar i allò de baixar el cap vol dir que a vegades hi ha alguna cosa a amagar i aquest no és el cas». Va afegir que «l’andorraneitat s’ha de defensar amb transparència, claredat i amb el cap ben alt».
 
El cap de Govern, Toni Martí, va agrair que Vives es felicités per com s’havia afrontat l’afer BPA i, alhora, aconseguir una solució beneficiosa «per Andorra, per a totes les persones que han dipositat els seus diners en l’entitat i pels treballadors». És per això que «estem buscant les millors solucions possibles i així estan treballant les institucions pertinents». 
 
Per la seva part, Ladislao Baró, màxim responsable parlamentari de Demòcrates per Andorra, va reconèixer que ara ha arribat el moment  de començar a encarar la diagnosi arran el succeït amb BPA, «tractant de buscar aquells elements que permetin detectar mancances o mecanismes que millorin les funcions de control dels òrgans supervisors», i en definitiva, «reforçant els mecanismes de supervisió i control». Per a Baró «cal fer un esforç, dins de la comissió especial, de prospecció i de mirar endavant, afinant els elements dels que disposem». El demòcrata va indicar que una vegada garantida l’estabilitat política després de les eleccions comunals, «tenim temps, sense presa però també sense pausa per desenvolupar aquestes qüestions».
 
Pere López, president del grup parlamentari mixt, va explicar que després dels discursos de Vives i Mateu «estem a l’expectativa de com s’acaben resolvent determinades situacions que planen sobre el nostre país, a més de l’afer BPA», posant com exemple les dificultats econòmiques que es viuen al Principat. 
 
López va denunciar la paràlisi actual de la comissió parlamentària d’investigació davant «la manca d’informació per poder treballar i de direcció per part dels partits polítics que van optar per crear aquest tipus de comissió». Va advocar per crear-ne un altre que s’encarregués de «les possibles mesures a realitzar» i que l’actual tiri endavant «amb fets ja que, fins ara,el discurs va per una banda, i les accions per una altra». 
 
Per la seva part, el president del grup liberal, Josep Pintat, es va limitar a dir que el cas BPA «ha marcat tot l’escenari polític i econòmic del país en els darrers mesos». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT